22 augustus 2022 (Laatst gewijzigd 24 september 2024)
Leestijd: 3 minuten
Nog even en dan begint het normale leven weer. Dag vakantie, hallo school en werk! In de vakantie nam je het vast een stuk minder nauw met de bedtijden van je kid(s). Maar nu de school weer begint, wordt het toch echt weer tijd voor regelmaat. Hoe krijg je je kind(eren) weer snel terug in het oude slaapritme? Deze tips gaan je helpen!
’s Avonds lekker laat naar bed en ’s morgens zo lang slapen als nodig is. Wat is het toch fijn om in de vakantie niet naar de klok te hoeven kijken. Om ervoor te zorgen dat je kind na de vakantie niet half slapend in de klas zit, raden we je aan om de laatste vakantieweek alvast jullie oude ritme op te pakken. Iedere dag dus weer een kwartiertje eerder naar bed, totdat je op de normale bedtijd zit. Geloof ons: de eerste schoolweek zal een stuk relaxter verlopen!
Op vakantie is alles anders. Grote kans dat ook jullie gebruikelijke naar bed-gaan-ritueel er hier anders uitziet dan thuis. Geen probleem natuurlijk, maar probeer zodra je thuis bent, zo snel mogelijk weer jullie vaste bedtijdritueel op te pakken. Dus de oude bekende volgorde van het douchen of in bad gaan, tandenpoetsen, boekje lezen en gaan slapen. Dit helpt om sneller weer in het oude slaapritme te komen.
Wil je álles weten over een bedtijdritueel voor kinderen?
Probeer twee uur voor het slapengaan alles al zo donker mogelijk of schemerig te maken. Dat betekent ook (liever) geen tablet, tv of computerspel meer. Het blauwe licht van deze beeldschermen beïnvloedt het slaapritme, doordat het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine vermindert. Zonder melatonine word je niet slaperig en dan wordt in slaap vallen wel héél lastig.
Is de school weer begonnen? Zorg er dan voor dat jullie vanaf nu weer iedere ochtend op hetzelfde tijdstip opstaan. En ja, dat betekent ook in het weekend! Hierdoor komt de biologische klok veel sneller in een vast ritme en gaat het naar bed gaan en wakker worden op den duur steeds eenvoudiger. Pas op voor snoozen, want dit zorgt ervoor dat je niet op hetzelfde tijdstip opstaat en het ritme in de war komt. In dit blog lees je hoe dit precies zit: Waarom je vandaag nog moet stoppen met snoozen. Let verder op dat je kind genoeg uren slaapt per nacht. Dit verschilt per leeftijd.
0 tot 3 maanden | 16 - 20 uur per etmaal |
3 tot 12 maanden | 13 - 14 uur per etmaal |
1 tot 3 jaar | 12 - 13 uur per etmaal |
4 tot 7 jaar | 10 - 11 uur per etmaal |
8 tot 11 jaar | 9 - 10 uur per etmaal |
12 tot 15 jaar | 8 - 10 uur per etmaal |
Zo’n nieuw begin na de vakantie zorgt vaak voor heel wat extra zenuwen. Probeer daarom vooral om zelf zo relaxed mogelijk te zijn. Zo kan je kind zich ook veilig uiten en kunnen jullie bespreken dat dat heel normaal is bij een nieuwe start. Het is een goed idee om vooraf al zoveel mogelijk duidelijk te maken over de verwachtingen in de eerste week. Wat kan hij verwachten? Wie brengt en haalt ze naar school? Zo krijgt je kind zo min mogelijk stress en dat gaat zeker helpen om ’s avonds fijn in slaap te vallen.