Help! Mijn baby hoest in zijn slaap
Beter slapen

Help! Mijn baby hoest in zijn slaap

Heb jij een baby die hoest in zijn slaap? Of een groter kind dat niet slaapt door het hoesten? Super vervelend! Voor je kindje, voor zijn nachtrust én die van jou. Als je baby ’s nachts hoest kun je je behoorlijk zorgen maken. Wat moet ik doen en waardoor hoest mijn baby of kind zoveel ‘s nachts? In deze blog geven wij jou antwoorden op de meest gestelde vragen over kinderen en baby’s die hoesten in hun slaap.

Mijn baby hoest in slaap: waardoor komt het?

Je baby (of ouder kind) hoest in zijn slaap, hoe komt dit toch? Natuurlijk maak je je zorgen maken als je kleintje zo tekeer gaat. Het is daarom goed om altijd alert te zijn, wanneer je baby veel hoest. Vertrouw je iets niet? Of voel je je toch onzeker? Neem dan voor de zekerheid altijd even contact op met de huisarts, het kan immers nooit kwaad om iets te laten checken.

Waarom je kind hoest in zijn slaap kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om een virus, maar ook andere factoren kunnen voor een hoestende baby zorgen. Denk hierbij aan doorkomende tandjes, reflux of een allergie.

Waarom hoest mijn kind ’s nachts?

Hoesten is een natuurlijk reflex van het lichaam om stoffen die irriteren de luchtwegen uit te krijgen. Wanneer je baby of kind gaat slapen, ligt hij meestal horizontaal wat kan zorgen voor vocht -en slijmophoping in de luchtwegen. En precies dat triggert het hoesten. Dit is dan ook vaak de reden waarom je kind de hele nacht hoest, terwijl het overdag best wel meevalt. Daarnaast kan de droge lucht in de slaapkamer ook zorgen voor meer kriebels en het hoesten uitlokken.

Mijn baby blijft maar hoesten in slaap

Hoest je kind of baby al lang in zijn slaap en vraag je je af hoe lang het mag duren? Meestal hoest je kind of baby om een onschuldige reden. Wanneer je baby ouder dan 3 maanden is, zijn fles goed drinkt en het hoesten niet langer dan drie weken duurt dan zou het niet nodig zijn om de huisarts te bellen. Maar doe het vooral wel als jou dat geruststelt.

Het is sowieso dus wél verstandig om contact met de huisarts op te nemen wanneer je baby (of ouder kind) hoest in zijn slaap en:

  • Jonger dan 3 maanden is
  • Dit al langer dan 3 weken duurt
  • (Zijn flesje) niet goed drinkt
  • Last heeft van aanhoudende koorts
  • Ontroostbaar is

Is je baby of kindje benauwd, versuft, heeft hij een piepende ademhaling of last van bloederig slijm? Wacht dan niet en bel meteen met de huisarts, zodat hij de hulp krijgt die hij nodig heeft.

Lees hier ook meer over het doorslapen bij baby's

Wat kan ik doen als baby hoest in slaap?

Is je kindje of baby erg verkouden of heb je het idee dat hij niet helemaal lekker is? Het kan een tip zijn om het matrasje iets schuin te leggen, zodat het hoofd net iets hoger komt te liggen dan de rest van het lichaam. Hierdoor kunnen sommige baby’s net wat beter slapen. Let wel op dat het verschil minimaal is en dat je aan alle veiligheidseisen blijft voldoen. We zetten alle andere tips voor je onder elkaar:

  • Zorg voor voldoende drinken

Het hoesten kan de keel van je baby irriteren. Met voldoende drinken blijft de keel vochtig en dat voorkomt irritatie. Je kunt gewoon melk geven. Als de melk koud is dan helpt het ook nog eens bij een zere keel.

  • Gebruik een neusspray voor baby’s

Vaak is een verkoudheid de boosdoener waarom je baby hoest in zijn slaap. Met een verstopte neus gaat ook het ademhalen lastiger. Druppels van een zoutoplossing kunnen je kleintje hierbij helpen. Deze kun je kopen bij de drogist of apotheek. Wanneer je de druppels voor het slapen geeft, kan dit helpen bij het in slaap vallen.

  • Zorg voor goede ventilatie in de slaapkamer

Wanneer je de babykamer goed ventileert, voorkom je nog meer prikkels die de keel kunnen irriteren en daardoor zorgen voor nog meer hoestbuien. Zet het raam daarom op een kiertje en lucht ook de rest van het huis regelmatig.

Wat verder nog zou kunnen helpen voor je baby die hoest in zijn slaap, is het stomen in de badkamer. Zo zou je baby beter zijn slijm kunnen ophoesten. Je doet de deur van de badkamer dicht en zet de hete kraan of douche aan. Je gaat dan samen in de ruimte met stoom zitten.

  • Verhoog eventueel de luchtvochtigheid in de babykamer

Plaats bakjes in de babykamer gevuld met water. Doordat het water verdampt zorgt het voor een hogere luchtvochtigheid. Je kunt ook een natte handdoek ophangen of kiezen voor een luchtbevochtiger.

Lees meer over

Over de auteur

Kinderslaapcoach

Oprichter en kinderslaapcoach bij slaaptipsvoorbabys.nl

Meer over Myrthe

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing