17 april 2024 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Sommigen vinden ze lijken op konijnenhokken, maar dat zijn het zeker niet: buitenbedjes bij de kinderopvang. In Scandinavische landen is dit de gewoonste zaak van de wereld. Bij ons in Nederland is het buiten slapen bij de kinderopvang een stuk minder bekend. Toch kan buiten slapen juist heel goed zijn. In dit blogartikel vertellen we je er alles over.
Buitenbedjes bij de kinderopvang zijn er niet voor niets. Buiten slapen is namelijk hartstikke gezond voor baby’s en grotere kinderen. Wat zijn de voordelen van buiten slapen? Niet alleen slapen kinderen buiten veel rustiger, dieper en langer, ze maken buiten ook meer vitamine D aan. Supergoed voor de weerstand, het gebit en botten. Het schijnt zelfs zo te zijn dat kinderen die buiten slapen minder vaak verkouden zijn, dankzij de betere luchtkwaliteit. Is jouw kindje een moeilijke slaper? Buiten is hij omringd door rustgevende natuurgeluiden en is er geen last van de andere kindjes op een kamer. Nóg een voordeel van buiten slapen bij de kinderopvang.
Niet voor niets worden ze vergeleken met konijnenhokken, want buitenbedjes bij het kdv hebben hier zeker wel wat van weg. Het zijn, net als konijnenhokken, ook een soort overdekte huisjes op poten met een deurtje van gaas. Het dak biedt natuurlijk bescherming tegen de zon, regen en wind, de poten voorkomen dat de bodem nat wordt en dat de begeleiders niet te diep hoeven te bukken om de kindjes in- en uit bed te halen. Het gaas houdt ongedierte en of andere beesten zoals honden en katten tegen.
Het oorspronkelijke concept komt uit Scandinavië en is minstens al honderd jaar oud. Hier worden ouders geadviseerd om baby’s van twee weken oud al buiten te laten slapen, zelfs bij vrieskou. In Scandinavië vind je overal plekken om je slapende baby buiten te parkeren. Ouders in Kopenhagen laten hun kind bijvoorbeeld buiten slapen in de kinderwagen, terwijl ze zelf in een café zitten. In de jaren ’30 ontwierp een huisarts uit Groningen het eerste buitenbed voor baby’s (lutje potje), zodat zij buiten konden slapen in plaats van in de vervuilde binnenlucht. Alle hedendaagse ontwerpen van buitenbedjes bij kinderopvangcentra worden nog steeds volgens dit ontwerp geproduceerd.
Crèches en kinderopvangcentra hanteren in Nederland een speciaal protocol voor het buiten slapen. Buiten slapen gebeurt dan ook alleen onder strikte voorwaarden. Zo moeten ouders hier een toestemmingsformulier voor hebben ingevuld en moeten de buitenbedjes bij de opvang altijd in het zicht geplaatst worden. Gaat jouw kindje buiten slapen bij de opvang? Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het daar geldende protocol. Maken ze gebruik van gecertificeerde buitenbedjes? Bij kou is het belangrijk dat de kinderen hier goed op gekleed worden met een dikke slaapzak en/of deken en indien nodig kan gebruikt gemaakt worden van wanten, een muts of een speciale buitenslaapzak.
We zetten nog even alle belangrijke zaken voor het buiten slapen op een rijtje:
Laat je jouw kindje bij het kinderdagverblijf buiten slapen? Of zou je hiervoor kiezen indien de mogelijkheid er zou zijn? Natuurlijk kies je hier alleen voor wanneer het voor jou goed voelt. Ja, buiten slapen is gezond en biedt veel voordelen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het voor ieder kind het beste is. Het allerbelangrijkste is dat jouw kind zich veilig en geborgen voelt.