13 november 2022 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 5 minuten
Brrr… Nog even blijven liggen, want buiten is het koud. Het regent, er is geen mooi weer voorspeld en er staat een drukke dag op de planning. Nog héél even snoozen voor je jezelf echt uit bed moet slepen om toch nog op tijd te komen. Dat klinkt als een winterdip. Tijd voor actie, skip de winterdip met deze 7 tips.
In deze blog lees je meer over:
Goedemorgen, weer zo’n ochtend. Eén waar je maar niet je bed uit kan komen. Dat het nog pikkedonker is, helpt ook niet echt mee. Wij mensen houden gewoon niet van al die donkerte om ons heen. Wist jij dat 1 op de 5 Nederlanders last heeft van een winterdip in de herfst- en wintermaanden? Laten we eerst eens kijken wanneer we nou precies spreken over een winterdip.
Meer moe, minder gelukkig en gewoon niet lekker in je vel zitten zijn van die typische winterdip symptomen. Is een winterdip dan hetzelfde als een winterdepressie? Nee. Een winterdepressie is vaak nog een tikje erger.
Net als bij een winterdip voel je je bij een winterdepressie ook vermoeid, prikkelbaar en somber. Waar het je bij een winterdip ondanks dat toch nog lukt om je dagelijkse activiteiten te doen zoals werken en sporten, lukt dat bij een winterdepressie niet. Alles voelt zwaar. Zelfs je eten koken of je bed opmaken. Een ander groot verschil is dat een winterdip niet zo lang duurt als een winterdepressie. Je bent dus sneller van je klachten af bij een winterdip.
Een winterdip is supervervelend, maar… een winterdip voorkomen is dichterbij dan je denkt met de juiste oplossingen en handelingen. Eén van de oplossingen is: beter slapen. Hier de belangrijkste tips tegen een winterdip. Focus je vooral op goed slapen en geweldige ochtenden.
Om je rust te vinden zodat je lekker kunt slapen zonder zorgen, is het belangrijk dat je een ontspannen ruimte voor jezelf creëert. Probeer de kleuren op je muur en van je dekbed zo neutraal mogelijk te houden. Denk aan rustige, warme kleuren, zodat jij echt het gevoel hebt dat je in jouw ‘slaapholletje’ kan gaan liggen en een heerlijk veilig en warm gevoel hebt. Zorg ervoor dat jouw slaapkamer netjes is. Een opgeruimde kamer geeft je ook een opgeruimd hoofd.
Probeer, wanneer je in bed ligt, de dag met minimaal vijf positieve gedachten te eindigen. Wat waren de vijf mooiste momenten van de dag? Beredeneer waarom ze zo mooi waren. Een lekker vers bakje koffie, een fijn gesprek met je buurvrouw, de kleuren van de bladeren of het lekkere diner. Zoek het in de kleine dingen. Met een positieve gedachte val je sneller en rustiger in slaap dan met een brein vol negatieve gedachten.
Wanneer je last hebt van een winterdip kun je nogal gaan malen. Dit zorgt ervoor dat je moeilijk in slaap komt. Wanneer je merkt dat je al twintig minuten in bed ligt en je bent nog steeds aan het malen, ga dan uit bed en kies voor je bank of stoel. Staar voor je uit, doe een simpel spelletje (niet op je telefoon op televisie) en probeer na een tijdje weer naar bed te gaan. Doe dit net zo lang tot je in slaap valt. Het zorgt ervoor dat je even uit de situatie stapt en minder focust op dat je ‘moet’ slapen.
Een energieke start om je winterdip direct aan te pakken! Je verliest tijdens het slapen veel vocht, daarom is het belangrijk om in de ochtend meteen een glas water te drinken. Je kan dit makkelijker maken voor jezelf door de avond van tevoren alvast een glas of flesje water naast je bed te zetten. Zo geef je jezelf een fijne herinnering om direct je lichaam te voorzien van vocht.
Een tip die áltijd werkt; zorg er voor dat je meteen in de ochtend beweegt. Bewegen zorgt ervoor dat je jouw lichaam letterlijk wakker schudt en zal je helpen om de winterdip te skippen. Al is het maar een minuut, beweeg! Je kan bijvoorbeeld 1 minuut jumping jacks doen, een virtuele live les in de Dear Good Morning community volgen of gaan wandelen in de natuur. Bewegen geeft je mentaal extraveel power.
Vitamines, vitamines en nog eens vitamines tegen een winterdip. Dus, vergeet ze niet! In de donkere maanden zijn vooral vitamine D, Omega-3 en de goede eiwitten belangrijk. Eet veel fruit en groenten en probeer te minderen met suikers. Alcohol en koffie? Liever met mate. Zo hou je je lichaam gezond en sterk.
De belangrijkste oorzaak van een winterdip zijn de donkere dagen. Hierdoor zie jij veel minder licht. En áls de zon schijnt dan is het licht veel minder sterk. Je lichaam vindt het moeilijk om zich daar snel op aan te passen. Hierdoor maakt het meer melatonine (slaaphormoon) aan en daar word jij dus moe van. Probeer daarom zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Lukt dat niet? Lichttherapie is een goed alternatief. Je zit dan zo’n 10 tot 15 minuten per dag achter een speciale lamp. Na enkele dagen tot weken merk je vaak al verbetering. Ook werken deze lampen tegen winterdepressie. Vraag je huisarts naar meer informatie over lichttherapie.