24 maart 2023 (Laatst gewijzigd 20 september 2024)
Leestijd: 5 minuten
Als ik mensen in mijn spreekkamer krijg met slaapproblemen, stel ik onder andere deze vraag: Wat staat er in de weg tussen jou en je slaap? Heel vaak is het antwoord: mijn drukke hoofd. Oftewel: piekeren in bed. Dat kan zijn piekeren over problemen, maar vaak ook zijn het losse gedachten die nergens op slaan of krijg je een bepaald liedje niet uit je hoofd. Eén ding is zeker: stoppen met piekeren in bed helpt je om beter te slapen. Deze tips gaan je helpen!
Soms ga je al met een druk hoofd naar bed. Dat kan komen door 's avonds nog te lang actief te zijn, met bijvoorbeeld werk of scrollen op de smartphone. Het voeren van zware gesprekken of naar een spannende serie kijken vlak voor het naar bed gaan, kan ook zorgen voor onrust in je hoofd. Of je hebt het de hele dag erg druk gehad, weinig ruimte genomen voor pauze en je zit hoog in je stresshormonen. Ook dan wordt het moeilijk om af te schakelen richting de nacht. Piekeren voor het slapen zorgt er helaas voor dat je niet of heel moeilijk in slaap komt.
Het is normaal om 's nachts af en toe even wakker te worden. Meestal merk je het niet, je draait je om en slaapt verder. Het kan ook het moment zijn dat er gedachten in je opkomen. Als je daar verder niets mee doet, kun je gewoon verder slapen. Bij sommige mensen is het moment van even wakker worden helaas het startschot van niet kunnen doorslapen. De ene gedachte lokt de andere uit, voor je het weet zit je in de zogenaamde gedachtentrein. Je staat op 'AAN' en de slaap is ver te zoeken. Ook dan hoeven het niet eens zware problemen te zijn: Wanneer zal ik deze week gaan sporten, zou het druk zijn op de weg morgenochtend, niet vergeten eieren te halen etc.
Het resultaat van dit ’s nachts piekeren is dat je wakker blijft. Je kunt gewoon echt niet slapen door piekeren. Als het een tijd duurt, komen er ook nog eens gedachten over het wakker liggen zelf overheen: Waarom slaap ik niet? Oei, nog maar drie uur voor ik op moet staan. Zal ik mijn telefoon even pakken? Je komt daardoor in een soort actiestand terecht en die stand staat lijnrecht tegenover slapen.
Het is dus belangrijk om kalm te blijven en je niet opgelaten te voelen door gedachten of gedachten over je gedachten. Hoe zorg je ervoor dat je niet op de gedachtentrein stapt als je wil slapen, dus hoe stop je met piekeren in bed?
50% van onze slaap bestaat uit lichte slaap. In die slaap kun je nog gedachten hebben en dingen horen. Je hebt het gevoel dat je wakker bent, maar eigenlijk slaap je. Misschien herken je het wel, het idee dat de tijd toch sneller is gegaan dan je dacht of dat je twijfelt of je geslapen hebt of niet.
Grote kans dat je in de lichte slaap was! En gelukkig vindt er in deze slaap ook herstel plaats. Dit weetje kan zorgen dat je wat tevredener wordt over je slaap. Als je je minder zorgen maakt, ben je minder alert en minder gefocust op het slapen zelf. En dat kan er juist voor zorgen dat je beter slaapt! Lees meer tips voor lichte slapers
Ben jij ook toe aan een goede nachtrust, schrijf je dan hier gratis in en leer beter slapen in 5 stappen met slaapcoach Aline Kruit.