Bedplassen
Beter slapen

Bedplassen

Bedplassen. Het komt vaker voor dan je misschien zou denken. Zowel bij kinderen, als bij volwassenen komt bedplassen regelmatig voor. Het is gelukkig niets om je voor te schamen. Misschien heb je al gelezen hoe het komt, maar je wilt natuurlijk vooral weten wat je eraan kunt doen. Want laten we eerlijk zijn, het is erg vervelend.

Bedplassen 

Bedplassen. Het komt vaker voor dan je misschien zou denken. Zowel bij kinderen, als bij volwassenen komt bedplassen regelmatig voor. Het is gelukkig niets om je voor te schamen. Wat is de oorzaak van bedplassen en wat kun je eraan doen? Want laten we eerlijk zijn, het is erg vervelend.

Bedplassen bij kinderen

Kinderen worden meestal na een half jaar tot een jaar na het overdag zindelijk worden ook s’ nachts zindelijk. Dit begint bij de ouders, omdat kinderen dit vaak niet zelf aangeven. Als je kind ’s nachts wakker wordt om te plassen, is het tijd om over te stappen naar normaal ondergoed. Helaas gaat het niet bij ieder kind zo volgens het boekje. Het is dan ook niet gek als jouw kleintje nog in bed plast. Plassen in bed tijdens een droom gebeurt bijvoorbeeld vaak, ook bij oudere kinderen. Als je kind ouder is dan 6 jaar en nog in bed plast, praat je over bedplassen. En dit is het geval bij bijna 10% van alle basisschoolkinderen. Er zijn zelfs kinderen van 8, 10, of 15 jaar die af en toe nog in bed plassen, daarover hoef je zeker geen zorgen over te maken het kan gebeuren.

Oorzaak bedplassen kind

Bedplassen wordt over het algemeen gezien als normaal, tot een bepaalde leeftijd waar mensen toch bij opkijken of vragen over hebben. Iedereen kan het overkomen, maar er kunnen verschillende oorzaken hebben waarom een kind nog wel eens in bed plast. Een veelvoorkomende reden is een vertraagde ontwikkeling van de balcontrole, waarbij de blaas nog niet volledig in staat is om ’s nachts vast te houden. Genetische factoren spelen ook een rol; de kans is groter dat het kind in bed plast als het in de familie voorkomt. Stressvolle situaties zoals: schoolproblemen, ruzies of problemen in het gezin kunnen het probleem verergeren of als je kind erg diep slaapt en niet wakker wordt als de blaas vol is.

Bedplassen bij volwassenen

Bedplassen bij kinderen is vervelend, maar bedplassen bij volwassenen is het minstens zo naar. Allereerst moet er duidelijk gemaakt worden dat het totaal niet gek is, bedplassen bij volwassenen komt namelijk vaker voor dan je denkt! Soms is het alleen wat licht urineverlies. Dat komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Het kan verschillende oorzaken hebben.   

Voor volwassenen zijn er gelukkig verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van het probleem, overleg dus met je huisarts hoe jij het bedplassen kunt aanpakken. Omdat de oorzaak van voor bedplassen bij volwassenen vaak dieper ligt dan die van in bed plassen bij kinderen, focussen we in dit artikel vooral op tips tegen bedplassen bij kinderen.

Oorzaak bedplassen volwassenen

Niet alleen bij kinderen komt bedplassen voor maar ook bij volwassenen, het is oké en je hoeft je er niet voor te schamen. De oorzaak van bedplassen bij volwassenen kunnen verschillende dingen zijn. Er is niet één specifieke oorzaak waarom je als volwassenen nog wel eens in bed plast. We hebben een aantal punten die te maken hebben met bedplassen, zo kan een oorzaak zijn dat je een overactieve blaas hebt, te diep slaapt en niet door hebt dat je blaas vol is. Psychische problemen kunnen ook zorgen voor bedplassen zoals: veel stress, depressie, angst of trauma. Deze oorzaken zijn niet medisch bepaald, alles wat je hier leest is op basis van de kennis op het internet.

In bed plassen betekent beddengoed wassen

Voor de zoveelste achtereenvolgende ochtend sta je je wasmachine weer vol te proppen. Met hoeslakens, dekbedovertrekken en kussenslopen. Met hele dekbedden als het even tegenzit. De plaslucht kwam je al tegemoet toen je de slaapkamer van je kind in liep vanmorgen. Je hebt al van alles geprobeerd. Luiers, luierbroekjes, onderbroeken… Maar zelfs met een luier aan krijgt je kind het voor elkaar zijn bed nat te plassen! Of hij wil juist geen luier meer aan, waardoor jij twee keer per nacht als een gek het bed staat te verschonen. Dit kan anders. Droger ook vooral.

Welke tips zijn er tegen bedplassen?

’s Avonds laten plassen

Maak je kind wakker als jij naar bed gaat en laat hem even plassen. Hierbij is het belangrijk dat je kind goed wakker is. Hij ervaart dan hoe het is om zijn bed uit te gaan en te gaan plassen. En de kans dat hij droog wakker wordt de volgende ochtend, is groter!

Gooi de luiers weg!

Is het verstandig om een luier aan te doen bij het bedplassen? Nee! Doe je kind toch een onderbroek aan in plaats van een luier. Met de luiers van tegenwoordig voelt je kind het namelijk niet als hij plast en blijven zijn billetjes droog. Hierdoor is de noodzaak naar de wc te lopen niet groot en kiest je kind misschien voor het comfort van zijn warme bed… Een vieze natte onderbroek daarentegen gaat zelfs de meeste kinderen op den duur vervelen!

Beloningssysteem

Voor elke nacht dat je kind droog is, mag hij een sticker plakken op een beloningskaart. Bij een volle kaart mag hij een cadeautje uitzoeken of iets leuks (met jou) gaan doen. Elke sticker zorgt voor de nodige complimenten en een hogere motivatie!

Plaswekker

De plaswekker werkt in combinatie met een speciaal broekje voor je kind. Het broekje ziet eruit als een normale onderbroek en er zitten draden in, die ‘verbonden’ zijn met de wekker die in het stopcontact zit. Zodra je kind een paar druppels geplast heeft, reageert de wekker en gaat het alarm af. Je kind wordt wakker en weet zo dat hij naar de wc moet gaan. Meestal heeft je kind maar kort een plaswekker nodig en herkent hij het gevoel dat hij moet plassen steeds sneller. Weet wel dat een plaswekker pas gebruikt kan worden vanaf een leeftijd van 7 jaar. Plaswekkers zijn te koop en te huur. Het nadeel is dat vaak het hele huis wakker is, maar je moet er iets voor over hebben…

Medicijnen

De huisarts kan je kind medicijnen voorschrijven waardoor hij droog blijft ’s nachts. Deze pilletjes remmen de urineproductie en zijn ideaal voor bijvoorbeeld een logeerpartij of een kamp met school, voetbal of de scouting. Wij zouden ze niet willen aanraden voor de langere termijn, maar een paar dagen droog zijn, kan al het gewenste effect bij je kind bereiken. Het krijgt zelfvertrouwen en durft eindelijk eens bij anderen te slapen. Een hele overwinning!

Matrasbeschermers en waterdichte moltons

Voor alle kinderen die regelmatig plassen in bed (en hun ouders) heeft Beter Bed beschermingspakketten en waterdichte moltons in de collectie. En als je zoon of dochter eenmaal volledig droog is, kun je hem of haar belonen met een stoer tienerbed. Een nieuwe tienerkamer in het vooruitzicht werkt waarschijnlijk ook wel motiverend... Succes!

 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing