25 augustus 2020 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 3 minuten
“Ik kan niet slapen. Ik heb het zo warm. Ik moet nog even plassen en o ja, over hoeveel dagen komt Sinterklaas?” Ben je ouder van een peuter, kleuter of ouder kind, dan komen deze uitspraken je ongetwijfeld meer dan bekend voor. Tegen de tijd dat het de hoogste tijd is om te gaan slapen, heeft je kind ineens allerlei ideeën, last minute dingen die echt nog even moeten en mededelingen die niet kunnen wachten tot morgen.
Is het aandachttrekkerij? Angst om te gaan slapen? In tegenstelling tot wat je misschien hoopt, gaan we ons als Beter Bed niet wagen aan opvoedadvies. Je kunt ons in dit artikel dus niet betrappen op woorden als belonen, straffen of negeren. We beperken ons tot een lijstje van de meest gehoorde smoezen. Zo heb je als ouder in elk geval het de bevestiging dat je niet de enige bent wiens kind dit soort smoesjes verzint. En iedere vader en moeder weet: soms is dat gevoel alleen al heel veel waard!
Helpt het raam op een kiertje zetten niet tegen de warmte? Is een lekker dik dekbed nog te koud? De reden waarom kinderen het te warm of te koud hebben, is vaak een raadsel. Dat ze er altijd last van hebben in de avond, is daarentegen bijna een zekerheid.
De hele dag wordt niet naar Beer en Poes omgekeken, maar als papa en mama eenmaal de slaapkamer uit zijn, is hun aanwezigheid ineens een must. Heel apart.
Wedden dat die blauwe plek of bult na 19 uur extra pijn doet? We hopen voor jou dat een kusje genoeg is om de pijn te verzachten.
Of je het nu wel of niet echt gedroomd hebt, als kind weet je gewoon dat je vader of moeder naar je luistert als je over nachtmerries begint. En eerlijk is eerlijk: een enge droom kan levensecht en dus angstaanjagend zijn! Dat wordt troosten.
Niets zo irritant als een rommelig dekbed. Iedereen wil toch het liefst lekker ingestopt worden?
Het tegenovergestelde komt ook veel voor: ‘mijn benen zijn wel moe, maar ik nog niet’. Tja, lastig te begrijpen, dat menselijk lichaam.
Een glaasje water nog? Te weinig gegeten en dus nog trek? Veel kinderen worden buitengewoon dorstig en hongerig als het bedtijd is. En zeg nou zelf: met knorrende maag slapen, is niet fijn.
Alle nachtlampjes en verduisterende gordijnen ten spijt: het gemiddelde kind is niet gauw tevreden als het gaat om de lichtinval. En dus laat jij het lamp op de gang maar weer aan...
Het ene kind valt er heerlijk op in slaap, het andere kan er juist niet tegen: geroezemoes van beneden. Lang leve geïsoleerde muren en de volumeknop op de afstandsbediening.
Misschien is je zoon of dochter zenuwachtig voor morgen? Of is je kind bezig met zindelijkheidstraining? Hoe dan ook, een kind met plasdrang kan je uren bezighouden ’s avonds. We leven met je mee.