14 november 2022 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
De temperatuur in de babykamer speelt een grote rol in hoe jouw baby slaapt. Het is namelijk belangrijk dat jouw baby het niet te koud en niet te warm heeft. De juiste temperatuur in de babykamer is een onderdeel van een gezonde slaapomgeving voor jouw kleine slaper. Maar hoe warm moet een babykamer nou precies zijn?
De ideale temperatuur voor de babykamer ligt tussen de 16 en 18 graden Celsius. Behalve de eerste weken van je baby, dan is een temperatuur rond de 20 graden fijner. Vind je het lastig om te bepalen wat precies de temperatuur in de slaapkamer is? De meeste babyfoons geven aan hoeveel graden de babykamer is. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een thermometer in de babykamer.
De ideale temperatuur in de babykamer is dus niet te koud en zeker ook niet te warm. Een babykamer van 14 graden is écht te koud en een babykamer van 25 graden te warm. Probeer deze onder- en bovengrenzen voor de babykamer daarom zoveel mogelijk te voorkomen. De juiste temperatuur in de babykamer is om meerdere redenen belangrijk:
Zo zorgt de juiste temperatuur in de kinderkamer ervoor dat je baby het niet te warm of koud heeft. Belangrijk want jonge baby’s kunnen hun temperatuur nog moeilijk zelf reguleren. Wanneer de temperatuur in de babykamer te hoog is en je baby een te hoge temperatuur krijgt, is er kans op warmtestuwing. Dit kan bijvoorbeeld een verhoogd risico geven op de wiegendood.
Ook voor een goede nachtrust is de temperatuur in de babykamer belangrijk. Wanneer je kleintje het niet te koud of warm heeft wordt hij niet onnodig wakker. Let daarom naast de temperatuur in de babykamer ook op de hoeveelheid warmte die zijn kleertjes en dekens of slaapzak geven. De TOG-waarde kan je hierbij helpen.
Meer lezen over het aankleden van je baby tijdens de nacht? Lees ook ‘Hoe warm moet ik mijn baby aankleden?’
Dit kan lastig inschatten zijn bij een baby. Vooral bij pasgeboren baby’s, omdat zij nog niet in staat zijn om zelf hun lichaamstemperatuur optimaal te regelen. Een baby zal daardoor ook niet gaan zweten wanneer hij het te warm heeft. Bepaal daarom op andere manieren of hij het te koud of warm heeft:
Voelt het aangenaam? Dan is je baby niet te warm of koud.
Twijfel je over de temperatuur in zijn nekje, voel dan ook even aan zijn voetjes. Bij een aangename temperatuur voelen de voetjes meestal lauw aan. Het gezichtje en de handjes kunnen koud voelen terwijl je baby het gewoon warm heeft. Daarom zijn dit beiden geen goede graadmeter.
Een rode huid kan wijzen op oververhitting
Ook dit kan wijzen op een te warme temperatuur.
Twijfel je of je baby het te warm heeft? Bij een lichaamstemperatuur boven de 38 graden spreken we over oververhitting. Voor een veilige situatie is het belangrijk om zijn temperatuur lager en constant te houden. Je kunt een te hoge temperatuur natuurlijk uitsluiten door je baby te temperaturen.
In de koudere winter- en warmere zomermaanden is het een stuk lastiger om de temperatuur in de babykamer constant én op de juiste temperatuur te houden. In de winter kun je de babykamer verwarmen door een halfuur voor het slapen de radiator open te draaien. Zet zijn bedje nooit rechtstreeks tegen de verwarming aan. In de zomer hou je veel warmte tegen met de juiste zonneweringen (zoals rolluiken of een screens) of misschien kun je de temperatuur zelf bepalen met een airco.