Oud en nieuw met kinderen: hoe doe je dat?
Beter slapen

Oud en nieuw met kinderen: hoe doe je dat?

Oud en nieuw. Een supergezellige feestavond. Oliebollen, appelflappen, spelletjes en om 00.00 uur natuurlijk knallend het nieuwe jaar in met champagne. Maar, hoe vier je oud en nieuw met je kind(eren)? Voor veel ouders is dit ieder jaar weer een dilemma. Want wat te doen met oud en nieuw met kind(eren): op laten blijven, wakker maken of door laten slapen?

Oud en nieuw met kinderen

Wij gaan je echt niet vertellen wat je wel of niet moet doen. Dus ook niet vanaf welke leeftijd opblijven met oud en nieuw wel of niet kan. Dat is voor ieder(e) ouder en kind sowieso weer anders. We zetten wel de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje en ook wat de meeste ouders doen met hun kinderen op verschillende leeftijden. Kijk vooral wat de verschillende voor- en nadelen voor jou doen en doe wat goed voelt. Dat is altijd het beste toch?

Oud en nieuw met baby en peuters

Heb je dit jaar voor het eerst een baby met oud en nieuw? Het advies van verschillende pedagogen is om baby’s en peuters het beste te laten slapen. Deze kleintjes hebben er zelf namelijk nog niets aan om wakker te worden. Ze hebben nog geen besef van tijd en begrijpen ook niet wat er allemaal gaande is. Slapen ze door alle vuurwerkknallen heen, laat ze dan ook vooral maar lekker slapen. Heeft je baby last van het vuurwerk en wordt hij wakker? Probeer hem te troosten en weer in slaap te laten vallen.

Oud en nieuw met kinderen tussen 4 en 8 jaar

Voor de meeste kinderen tussen de 4 en 8 jaar is lang opblijven én gezellig doen een grote uitdaging. Je kind wordt al snel te moe en erg prikkelbaar. Voor niemand leuk toch een huilend, ruziemakend of onredelijk kind tijdens zo’n feestelijk moment? Wil je je jongere kind(eren) toch laten meegenieten? Stop ze op tijd in bed en maak ze rond half 12 wakker. Zo maken ze het bijzondere moment mee en blijft het gezellig! Je kunt het je vast nog wel zelf herinneren van vroeger. Je ging gewoon op je normale tijdstip naar bed, maar wist dat je later die avond wakker gemaakt zou worden door je vader of moeder. Het was immers oud en nieuw. Feest en spannend! Het brengt een speciaal gevoel met zich mee en gebeurt ook echt maar één keer per jaar.

Oud en nieuw met kinderen vanaf 8 jaar

Vanaf welke leeftijd is opblijven met oud en nieuw aan te bevelen? Vanaf een jaar of 8 laten de meeste ouders hun kind opblijven en gaat dit ook prima. Grotere kinderen kunnen al wel herinneringen overhouden aan de verschillende belevenissen. Hoe klein deze belevenissen dan ook zijn. Het samen eten van oliebollen, een spelletje spelen, het mee proosten om 00.00 uur. Het maakt allemaal grote indruk op je kind(eren). Als je het je kind zelf vraagt wil hij of zij natuurlijk het liefste meedoen met de grote mensen en de hele avond opblijven.

Waarom slapen kinderen door vuurwerk heen?

Waarom je je kind wel of niet wakker zou kunnen maken op oudjaarsavond zetten we hieronder voor je op een rij. Maar hoe kan het überhaupt dat je kind door vuurwerk heen kan slapen? Dit komt doordat kinderen vaker, langer en dieper in de diepe slaapfase zitten. Hierdoor krijgen ze minder mee van prikkels van buitenaf.

Redenen om je kind(eren) wél wakker te maken:

  • Oudjaarsavond is een speciale en spannende avond en komt maar 1 keer per jaar voor.
  • Dat blije snoetje dat al dit spannends mee mag maken wil je niet missen toch?
  • Die gave herinneringen die jijzelf nog aan deze avonden hebt,  gun je jouw kleintje toch zeker ook?
  • Het is gewoon té leuk om om 00.00 uur je kind een dikke knuffel te geven en met hem en of haar te ‘proosten’. Een herinnering voor altijd!
  • Je kunt met je kind afspreken dat je hem of haar probeert wakker te maken. Hij of zij kan dan zelf kiezen om op dat moment wel of niet uit bed te komen.
  • Door hem of haar wakker te maken kan je kind niet wakker schrikken van het vuurwerk. Soms leidt dit namelijk nog wel eens tot paniek, ook al heb je van te voren wel uitgelegd dat er knallen zullen zijn.

Redenen om je kind(eren) niet wakker te maken:

  • Na het vuurwerk je kind naar bed brengen kan lastig zijn waardoor je alsnog met een boos kind zit.
  • Veel kleine kinderen vinden vuurwerk helemaal niet zo leuk als dat het lijkt en zijn soms zelfs bang. Doorslapen is dan helemaal zo gek nog niet!
  • Misschien merk je dat je glaasje(s) champagne of wijn best wel hard aankomen en dat kan zomaar een heel goede reden zijn om je kind lekker te laten slapen en beter op jezelf te letten.
  • Je jonge kind wakker maken verstoort zijn of haar slaapritme van die nacht waardoor je de volgende dag al snel met een huilerig kind zit opgescheept en een middagslaapje nodig is. Niet zo fijn natuurlijk!


Wat je ook doet, het belangrijkste is om je kind vooraf goed te vertellen wat er gaat gebeuren. Leg goed uit wat oud en nieuw is. Wat kan je kind allemaal verwachten. Zo bereid je hem of haar voor en begrijpt waarom jij ineens naast het bed staat of knallen hoort. Wat je ook besluit te doen, het is altijd goed en soms ook gewoon een kwestie van proberen en meemaken. Feest is het toch wel.

Maak er een knallend uiteinde van samen!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing