14 september 2018 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Dat goed slapen belangrijk is, weten we allemaal. Toch zijn er ook héél veel onduidelijkheden over slapen. Want slaap inhalen, kan dat nou eigenlijk wél of niet? En zorgt alcohol voor een heerlijke of juist een slechte nachtrust? Bekijk de 7 onderstaande feiten en fabels over slapen. Klopt het wat jij altijd al dacht?
Feit. Mannen slapen gemiddeld 8 uur per nacht en vrouwen 9 uur. Wetenschappers van de Duke University in North Carolina onderzochten dat dit komt doordat de hersenen van de vrouw door multitasking ’s nachts langer nodig hebben om te herstellen. Naast dat vrouwen langer slapen, slapen ze ook lichter, doordat hormonen de slaapcyclus zouden beïnvloeden. Tja, en als de wetenschap het zegt, dan moeten de vrouwen toch echt maar een uurtje langer in bed blijven liggen..!
Fabel. Ook al vóelt het alsof je na een avondje stappen in ‘coma’ ligt, het tegendeel is waar. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je onrustig slaapt en ’s nachts dus juist vaker wakker wordt. Je valt misschien wel sneller als een blok in slaap doordat alcohol een soort verdovende werking op je heeft, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Lees meer over de invloed van alcohol op je slaap
Fabel. Als de wekker afgaat na een veel te korte nacht, is vast het eerste wat je denkt: vanavond vroeg naar bed! Even wat slaap bijtanken. Toch werkt dit niet zo. Wanneer je een aantal dagen slecht geslapen hebt, slaap je erna vaak wel dieper en langer. Het is echter niet zo dat je de gemiste uren letterlijk in kunt halen. Het beste houd je de hele week een regelmatig slaapritme.
Feit. Je hongergevoel wordt geregeld door hormonen. Hormonen die uit balans raken door te weinig slaap met als gevolg dat je continu een hongergevoel hebt. Je gaat maar eten om van dat gevoel af te komen. Door je vermoeidheid geef je óók nog eens sneller toe aan verleidingen. En nee, dat is dus niet bepaald goed voor de lijn.
Slaapcoach Aline Kruit schreef meer over goed slapen en afvallen
Feit. Een week zonder eten maakt je hongerig, zwakjes en laat je waarschijnlijk afvallen, maar je zou nog best redelijk kunnen functioneren. Wanneer je een week niet slaapt, begin je al snel te hallucineren en is van normaal functioneren écht geen sprake meer. Sowieso is het haast onmogelijk om na 48 uur niet in slaap te vallen. Wanneer je het zou proberen, krijg je last van microslaapjes: kleine, onopgemerkte dutjes van enkele seconden.
Fabel. Wanneer je zit te gapen zal ongetwijfeld iemand aan je vragen of je wel genoeg geslapen hebt. Toch wil gapen niet per se zeggen dat je moe bent. Er zijn talloze momenten waarop je gaapt, maar niet moe bent. Wanneer je zenuwachtig bent voor een presentatie bijvoorbeeld, of wanneer je in de sportschool staat. Verschillende onderzoeken geven aan dat gapen overgangsfases zijn. Van moe naar alertheid, of van rust naar inspanning. Het gapen helpt je hersenen om beter te functioneren, doordat je hartslag en bloeddruk omhoog gaan en hersenen beter doorbloed raken.
Feit. Jep, helemaal waar. Ben je net vader of moeder geworden? Bereid je maar voor op een flinke portie slapeloosheid! Of ja, beter gezegd op het geven van nachtvoedingen en het troosten van je baby. Gelukkig krijg je er héél veel voor terug!
Wil je meer blogs lezen over kids & slaap?
Bron: Huisarts.nl, Nu.nl