24 mei 2023 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
We hebben het allemaal wel eens gehoord, of misschien zelfs ervaren: als je alcohol hebt gedronken val je lekker snel in slaap. Het ‘slaapmutsje’ is een bekende remedie voor als je niet kunt slapen. Maar, hoe gezond is zo’n slaapmutsje nou echt? Spoiler: toch niet zo gezond als vaak wordt gedacht. In deze blog lees je alles over de effecten van alcohol op je slaap.
Kortgezegd; nee. Sommige mensen vallen inderdaad sneller in slaap na het drinken van alcohol. Echter zorgt het drinken van alcohol voor het slapengaan later in de nacht juist voor verstoringen van de slaap. Alcohol kan de REM-slaap onderdrukken. Tijdens de REM-fase worden je emoties en de informatie van de dag verwerkt, ontspannen je spieren volledig en droom je veel. Wordt deze fase overgeslagen? Dan word je een stuk minder uitgerust wakker. Daarnaast kan het gebruik van alcohol leiden tot slaapwandelen, nachtmerries of nachtelijk zweten. Het zorgt ervoor dat je lichter slaapt en vaker moet plassen.
Zoals we hierboven al noemden verstoort alcohol de natuurlijke slaapcyclus. Het brengt je hartslag omhoog gedurende de nacht en kan nachtzweten veroorzaken. Deze ongemakken halen je uit je diepe slaap en maken het bovendien een stuk lastiger om weer in slaap te vallen. Slecht slapen na een paar glazen wijn dus een veelvoorkomend probleem.
Als je nog wat wijntjes hebt gedronken voor het slapengaan zet je jouw lichaam flink aan het werk, terwijl het eigenlijk zou moeten ontspannen. Je lichaam moet de alcohol namelijk afbreken en verwerken en dat kan ervoor zorgen dat je eerder wakker wordt. Bovendien stimuleert alcohol je zenuwstelsel zodat het actiever en alerter wordt. Precies wat je níet wilt als je lekker gaat slapen.
Je kunt alcohol dus beter vermijden vlak voordat je gaat slapen. Het is het beste om zo’n 4 tot 6 uur voordat je gaat slapen geen alcohol meer te drinken. Zo heeft je lichaam de alcohol verwerkt voordat jij naar bed gaat, zodat je heerlijk wegdroomt. We horen je denken; “kan ik dan nooit meer alcohol drinken in de avond?” Liever niet, maar als je toch een keer een drankje wil doen in de avond, houd het dan bij maximaal twee glazen.
Toch iets te diep in het glaasje gekeken? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de ‘slaapschade’ te beperken:
Alcohol kan zorgen voor uitdroging. Hier kun je last van krijgen in je slaap. Zorg daarom dat je voldoende gehydrateerd blijft. Bonus: water drinken helpt ook tegen een kater. Fijn voor de volgende ochtend! Pas wel op, want als je heel veel water drinkt moet je weer vaker plassen.
Merk je dat jouw lichaam nog erg actief is na een avondje drinken? Dan kunnen ontspanningstechnieken als kalmerende muziek, meditaties en ademhalingsoefeningen je tot rust brengen.
Een comfortabele slaapomgeving zorgt voor betere en diepere slaap. Zorg ervoor dat je slaapkamer goed donker en stil is. Mocht dit niet lukken, gebruik dan een slaapmasker of oordopjes.
Mocht je echt niet in slaap kunnen komen, dan kan slaapmedicatie een oplossing bieden. Let hier wel mee op, want slaapmedicijnen hebben bijwerkingen. Zie het daarom als een laatste redmiddel en grijp er niet te snel naar.
Als je merkt dat je regelmatig moeite hebt met slapen na het drinken van alcohol, is het dus een goed idee om het slaapmutsje te laten staan. Dit kan echt een enorm verschil maken als het gaat om je slaapkwaliteit.