11 december 2017 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Ontspanningsthee, goede-nachtrust-thee of thee met caramel-zeezout-smaak. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het in de schappen. De Engelsen drinken het de hele dag door, wij in Nederland drinken zo’n 100 liter per persoon per jaar. Waar is thee eigenlijk goed voor? Werkt het echt om beter te kunnen slapen en waarom is dat eigenlijk? En welke thee kun je dan het beste nemen, ervan uitgaande dat je ambities hebt om Doornroosje te evenaren?
Niet elk kopje thee is een goed idee vlak voordat je naar bed gaat. Zwarte thee, witte thee en zelfs veel groene theesoorten bevatten theïne, wat eigenlijk gewoon cafeïne is. En dat heeft zoals je weet een stimulerende werking. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam adrenaline aanmaakt en geeft je energie. Wil je ’s nachts een beetje tot rust komen, drink dan - net als geldt voor koffie, alcohol en cola - thee met mate. Of kies de juiste thee!
Goed, thee zonder cafeïne dus, dat is duidelijk. Dit brengt ons bij kruidenthee, hét ideale slaapmiddel. Sommige kruiden schijnen namelijk goed te helpen bij slaapproblemen. Daarnaast hebben ze overigens andere helende effecten. Zo zweren veel mensen bij bloemen of kruiden in hun thee in periodes van stress, onrust en spanning. Vooral lavendel, kamille, munt en passiebloem staan bekend om hun ontspannende werking. Veel theefabrikanten combineren meerdere kruiden in één thee. En dat allemaal voor jouw nachtrust!
Lavendel staat bekend om haar rustgevende werking. Drink ’s avonds een kopje lavendelthee en je gaat ontspannen de nacht in. Er zijn ook theefabrikanten die lavendel combineren met goudsbloemen, rozenbottels of venkel. Of zoete stukjes appel, braadblaadjes, citroenmelisse … Hoe dan ook, zit er lavendel in, dan zit je goed! Lavendel helpt niet alleen tegen slapeloosheid, angst en stress, maar ook tegen hoofdpijn, zeggen ervaringsdeskundigen.
Kamille mag dan als onkruid langs de weg groeien, de plant heeft geneeskrachtige kwaliteiten waar je u tegen zegt. Zet je thee van de gedroogde bloemen van de kamilleplant, dan schijnt dit goed te helpen tegen vermoeidheid en slaapproblemen. Kamille bevordert een diepe slaap en helpt je in slaap te komen. Ook werkt kamille goed als je gespannen of in paniek bent, het zorgt namelijk voor een rustig en kalm gevoel. Een drukke periode op school of op je werk voor de boeg? Even langs de winkel voor kamillethee dus.
Toegegeven, er zijn dingen die lekkerder ruiken. Maar als je eenmaal merkt wat valeriaan met je doet, vergeef je ons de geur meteen. Thee zetten van wortels van de valeriaanplant is een goed plan als je angstig, gespannen of in elk geval allesbehalve kalm bent. Valeriaanthee laat je hele lichaam ontspannen en vermindert lichamelijke klachten, zoals trillen. Je valt niet alleen beter in slaap, je wordt ook fitter wakker. Het best kun je de thee drinken een half uur voordat je naar bed gaat. Wel even geduld, het kan een paar weken duren voordat je het effect merkt.
Pepermuntthee is een gezond en multifunctioneel powerdrankje. Het zorgt voor een betere concentratie en stimuleert de spijsvertering. Pepermunt gaat hoofdpijn, spanningen en stress te lijf. Om het feest compleet te maken, brengt muntthee je tot rust en zorgt het ervoor dat je sneller in dromenland belandt.
Passiebloem klinkt misschien actief, het staat toch echt voor ontspanning en kalmering. Thee met passiebloem schijnt goed te werken tegen slapeloosheid, doordat het je optimaal tot rust laat komen. Weg met die kalmeringsmiddeltjes en slaappillen! Passiebloem zorgt ervoor dat je in een diepe slaap komt en jaagt stress en spanningen weg. Daarnaast blijkt het ook nog eens pijnstillend te werken. Wij zeggen: halen!
Thee van citroenbalsem of citroenmelisse brengt ontspanning en een frisse smaak. Het werkt tegen stress, zorgt ervoor dat je beter in slaap komt en vermindert angsten. Last but not least is een kopje thee met citroenmelisse ook een boost voor je immuunsysteem en spijsvertering. Een ware medische alleskunner, dit goedje.