20 juni 2023 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 3 minuten
Voor sommigen een prachtig natuurverschijnsel, voor jou misschien je grootste nachtmerrie: Onweer. Angst voor onweer, ook wel keraunofobie genoemd, komt veel voor. Lig jij wakker van angst als het onweert, of misschien zelfs al als het zou kunnen gaan onweren? Lees dan snel verder. Er zijn gelukkig manieren om angst voor onweer te overwinnen. Wat moet je doen als je bang bent voor onweer? We geven je vijf tips tegen de angst!
In dit artikel lees je:
Knowledge is power. En dat geldt ook hier. Grote kans dat jij allerlei doemscenario’s in je hoofd hebt gehaald, die misschien wel helemaal niet realistisch zijn. Het kan helpen om je kennis over onweer te vergroten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen:
Wil je meer weten over onweer? Ga dan op zoek naar betrouwbare bronnen die feitelijke informatie vertellen zoals websites van meteorologische instituten.
Omdenken is al een tijdje razend populair. Waarom? Omdat het helpt! Ben je bang voor donder en bliksem? Probeer het dan eens te bekijken vanuit fascinatie. Zo zet je jouw angst om naar verwondering. Hoe gaaf is het dat de natuur zo’n mooi spektakel van schoonheid en kracht laat zien? En hoe fijn is het dat het door een stevige onweersbui lekker afkoelt? Heerlijk!
Onweer ontstaat wanneer warme lucht in aanraking komt met koude lucht en wrijving ontstaat. Daarom onweert het vaker na een warme, zomerse dag. Toch lekker slapen 's nachts? Bereid je dan voor en slaap koel tijdens warme nachten
Onweert het en lig jij als een trillend rietje in bed? Dan is het tijd voor ontspanningstechnieken. Ze helpen je lichaam te ontspannen, waardoor je jouw angst voor onweer veel minder heftig ervaart. Denk bijvoorbeeld aan meditatie, ademhalingsoefeningen en progressieve spierontspanning. Probeer vooral uit wat voor jou werkt.
Heb je deze ontspanningsoefeningen al eens geprobeerd?
Je veilig en comfortabel voelen helpt enorm bij angst voor bliksem en donder. Sluit je ramen en deuren om het geluid van de donder te dempen en de felle lichtflitsen te verminderen. Zet een lekker muziekje of luisterboek op. Zo heb je afleiding. Onthoud dat je in je huis sowieso altijd hartstikke veilig bent tijdens onweersbuien. Het gaat hier dus vooral om jouw gevoel.
Zoals we al aangaven komt angst voor onweer heel veel voor. Het is dan ook niets om je voor te schamen. Door erover te praten met vrienden, familie of lotgenoten kun je veel steun ervaren. Deze mensen kunnen je geruststellen en misschien wel afleiden als je angst voor onweer weer even de kop op steekt. Fijn!
Ook interessant om te lezen: Waarom dromen we?