Word jij regelmatig wakker met rugpijn na het slapen? Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals stress, je slaaphouding of matras. Goed nieuws: er zijn verschillende oefeningen tegen rugpijn.
Rugklachten zitten niet altijd op dezelfde plek. Je kunt last krijgen van lage rugpijn, rugpijn in je middenrug en rugpijn in je bovenrug. Deze oefeningen zijn vooral gericht op het rekken en versterken van je rugspieren met gerichte oefeningen voor je onderrug, oefeningen voor je bovenrug én oefeningen voor je middenrug. Bekijk zeker ook alle oefeningen tegen rugpijn in de video’s.
Met deze lage rugpijn oefening ligt de focus vooral op het stretchen van je onderrug. Voor het trainen van je onderrug delen we een andere oefening. Het stretchen van je onderrug is de perfecte oefening voor een stijve (onder)rug waardoor deze soepeler en dus losser wordt.
Let op! Het is niet de bedoeling dat je pijn ervaart bij deze oefening. Je mag de oefening net zo lang herhalen totdat je voelt dat je rug weer soepel is.
Deze oefening is ideaal voor het verder losmaken van je (onder)rug. Zo voorkom je dat je rugspieren continue zijn aangespannen en daardoor rugklachten veroorzaken en/of verergeren.
Richt je met deze oefening op je onderrug en billen. Zo train en versterk je de spieren in je onderrug en billen en voorkom of verminder je je lage rugpijn.
Let op! zorg ervoor dat je bekken recht blijven en dat je niet wegzakt met je heupen.
Waar we met oefening 2 al zagen dat het stretchen vooral je (onder)rug losmaakt is deze oefening gericht op het trainen van je rugspieren. Doordat je je spieren echt traint versterken deze oefeningen je rug.
Ook deze oefening is erop gericht om je rugspieren te versterken. De oefening versterkt je complete rug dus je onderrug, middenrug en bovenrug.
Zit je vaak in dezelfde houding? Met rekoefeningen voorkom je gespannen spieren en zeurende klachten. Dit komt doordat de spanning op je spieren vermindert door de rekoefeningen. Naast het rekken is het trainen van je rugspieren ook een goed idee. Sterke rugspieren ondersteunen je wervelkolom waardoor deze in de juiste positie blijft wanneer je beweegt. Zo voorkom je rugblessures.
Last van lage, midden of hoge rugpijn en trekt de pijn niet weg? Vraag je je af wanneer je naar de fysio moet met je rugklachten? De kans is groot dat bij aanhoudende rugpijn de fysiotherapeut je er weer vanaf kan helpen. Wordt de pijn erger als je hoest, niest, buigt of draait dan is het sowieso een goed idee om naar de fysio te gaan met je rugpijn. Vaak is het zo hoe sneller je een behandeling start, hoe meer je erger kunt voorkomen. Een paar oefeningen of veranderingen in je routine kunnen je rug al sterker maken, waardoor de pijn verdwijnt. Hoe eerder je behandeld wordt, hoe grote de kans dat je rug sneller herstelt.
Een goed matras zorgt ervoor dat je lichaam 's nachts optimaal kan ontspannen. Wanneer je pijn ervaart bij het opstaan, is het extra belangrijk om te letten op de ondersteunende eigenschappen van je matras. Traagschuim matrassen zijn het meest geschikt wanneer je last hebt van spieren en gewrichten.