7 november 2017 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Heb je het idee dat je comfortabel ligt, maar word je ’s morgens tóch weer wakker met rugpijn na het slapen? Balen! Waarschijnlijk is je slaaphouding niet optimaal. Althans, niet de beste voor je rug. Natuurlijk kan ook je matras een hoop rugpijn veroorzaken. Óf voorkomen natuurlijk! Lees en probeer snel onze tips, want rugpijn na slapen is in de meeste gevallen niet langer nodig!
Is rugpijn na slapen voor jou de normaalste zaak van de wereld? Kun je je niet meer heugen wanneer je voor het laatst wakker werd zonder die irritante pijn? Heb je dan last van hoge rugpijn na het slapen of juist lage rugpijn? Ook midden rugpijn na het slapen kan erg vervelend zijn. Het is belangrijk om te weten of jouw rugpijn komt doordat je een ‘zwakke’ rug hebt of misschien wel door je bed. Wist je dat je dit heel eenvoudig kunt testen? Wanneer het omrollen in bed pijn doet, is de kans groot dat je een instabiele wervelkolom hebt. Heb je vooral pijn die in de ochtend het ergst is? Dan is de kans groot dat je matras of slaaphouding de boosdoener is.
Heb je vaak last van je onderrug na het slapen? Kun je niet slapen omdat je altijd rugpijn hebt? Of word jij juist altijd wakker met nekpijn? Geen rugpijn na slapen ervaar je al snel met de juiste slaaphouding. Als deze goed is, word je juist wakker met minder klachten dan vóórdat je ging slapen.
We kunnen maar beter duidelijk zijn: slaap liever niet op je buik. Deze houding is funest voor je rug en nek, zeker bij al bestaande klachten. ‘Kun’ je écht niet anders? Zorg dan in ieder geval voor een stevig matras.
Slaap je op je zij let er dan goed op dat je wervelkolom in een rechte lijn blijft liggen. Last van je schouderbladen of lage rugklachten? Neem eens een extra kussen voor je borst en laat je arm hier op rusten. Met een extra kussen tussen je benen voorkom je klachten in je bekkengewrichten.
Ben je een rugslaper en heb je last van lage rugpijn na slapen? Probeer vanavond eens om een kussen onder je knieën te leggen. Dit vermindert de spanning op je rug. Als rugslaper is een dikker en wat zachter matras beter geschikt dan een knoerthard matras.
Heb vooral niet de illusie dat er maar één matras geschikt is om rugpijn na slapen te voorkomen. Je rugpijn kan ontstaan door verschillende oorzaken en jouw lichaam is niet hetzelfde als dat van anderen. Natuurlijk is het wel belangrijk om op te letten of het matras past bij de houding waarin je ligt en je persoonlijke voorkeur. Hulp nodig? Laat je eens informeren door een van onze slaapadviseurs! Zij hebben genoeg tips voor het vinden van het voor jou juiste matras om rugpijn na slapen te voorkomen. Dit artikel over het vinden van het juiste matras kan je ook zeker helpen!
Voor meer advies ga naar Beter Slapen ID.
Veel soorten rugpijn na slapen voorkom je door overdag voldoende in beweging te blijven. Zelfs wanneer je op dat moment last hebt van je rug, is bewegen stukken beter dan te blijven liggen. Onthoud natuurlijk wel: bewegen is iets anders dan forceren! Sporten zoals zwemmen, wandelen en yoga houden je spieren en gewrichten soepel, waardoor rugklachten kunnen verminderen. Zit je 40 uur per week achter een bureau? Dan is bewegen natuurlijk een goede afwisseling met het vele zitten waar we vandaag de dag ons lijf vooral mee belasten.
Je nachtrust is hét moment dat je lichaam de mogelijkheid heeft om zich te herstellen. Door je lichaam goed bij te tanken kun je overbelasting van spieren en gewrichten tegen gaan. Overbelasting van de lage rug is een belangrijke oorzaak van rugpijn en rugpijn na slapen. Zorg daarom het liefst voor ongeveer zeven tot negen uur slaap per nacht. Benieuwd wat de ideale nachtrust is voor jou? Lees dan eens ons artikel om te ontdekken hoeveel slaap jij nodig hebt!
Voorkom rugpijn na slapen door je rug sterker te maken. Dit kan al met enkele héél eenvoudige oefeningen die ook jij gewoon thuis kunt doen! Van fysio- en manueel therapeut Bente Sleegers ontvingen wij 5 verschillende oefeningen voor het versterken van je rug en het voorkomen van rugpijn na slapen. Houd je spieren en gewrichten soepel en doe de oefening iedere dag of in elk geval 3x per week!