12 september 2022 (Laatst gewijzigd 2 augustus 2024)
Leestijd: 5 minuten
Raak jij maar moeilijk in slaap terwijl je je wel moe Je draait en woelt in bed. Je raakt gefrustreerd want je kon in de ochtend héél moeilijk je bed uit en nu lig je naar het plafond te staren. Je herkent het vast wel. En je bent zeker niet de enige! Zo’n 30 tot 60 procent van de volwassenen heeft last van slaapproblemen. Hoe komt het nu eigenlijk dat je niet kunt slapen terwijl je wél ontzettend moe bent? En welke soorten moeheid bestaan er? Wij leggen uit en geven tips.
Slapen is een van de belangrijkste bouwstenen voor een goede gezondheid. Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt ook té moe zijn. Dit zorgt ervoor dat je moeite hebt met in slaap vallen. Gevolg is dat je de volgende dag erg veel last hebt van vermoeidheid. Hoe herken je vermoeidheid? Dit zijn een aantal veelvoorkomende symptomen:
Heb je regelmatig last van deze symptomen? Dan is het goed om te onderzoeken wat de oorzaak is.
Heel erg vervelend als je ’s avonds niet in slaap kunt komen. Je ligt maar te piekeren en te denken. Je maakt je alleen maar druk dat je moeilijk of niet in slaap valt, wat ervoor zorgt dat je al helemaal niet meer in slaap gaat komen. Het advies is om rustig te blijven liggen en kalm te blijven. Dan val je vanzelf weer in slaap. ‘Saaie’ activiteiten zoals stofzuigen of de was opvouwen werken averechts omdat je dan toch bezig bent met een activiteit waardoor je melatonine niveau daalt. Als je dit nachten achter elkaar doet, leer je jezelf een verkeerd patroon aan. Blijf dus lekker in je bed liggen.
Er zijn verschillende soorten vermoeidheid. Niet iedere vermoeidheid vraagt om dezelfde aanpak. Je bent oververmoeidheid, maar kunt niet slapen. Ben je fysiek moe, dan is het bijvoorbeeld niet verstandig om veel te gaan sporten terwijl dat bij mentale vermoeidheid juist wél de oplossing is. We onderscheiden drie verschillende soorten vermoeidheid: mentale, fysieke en emotionele vermoeidheid.
Je hersenen maken overuren. Er spoken ontzettend veel gedachten door je hoofd maar er komt niets productiefs meer uit. Je kunt moeilijker prikkels verwerken, hebt moeite om beslissingen te nemen en je bent sneller afgeleid. Ook heb je in weinig dingen zin, ben je snel gestrest en heb je misschien minder eetlust. Mentale vermoeidheid kan een reden zijn waarom je moeite hebt met in slaap vallen.
Oorzaken mentale vermoeidheid:
Wat je kunt doen bij mentale vermoeidheid:
Bij fysieke vermoeidheid ben je lichamelijk moe. Het kan zijn dat je veel behoefte hebt aan slaap maar niet kunt slapen, last hebt van je spieren of hoofdpijn hebt. Ook fysieke vermoeidheid kan dus een reden zijn waarom je wel moe bent maar niet in slaap valt.
Oorzaken fysieke vermoeidheid:
Fysieke vermoeidheid oplossen:
Emotionele uitputting ontstaat wanneer je niet langer in staat bent om met je dagelijkse leven om te gaan. De vermoeidheid is dan zo groot dat je niet meer kunt functioneren. Zelfs met slapen of in slaap vallen heb je dan grote moeite.
Oorzaken emotionele vermoeidheid:
Tips bij emotionele vermoeidheid:
Als je moeite hebt met in slaap vallen, probeer deze tips en ontdek welke voor jou werken. Je kunt je slaapproblemen overwinnen door kleine, gerichte veranderingen in je routine aan te brengen.