15 november 2016 (Laatst gewijzigd 2 oktober 2024)
Leestijd: 4 minuten
Het is weer zover: de klok wordt weer verzet in de nacht van zaterdag 30 maart 2024 op zondag 31 maart 2024. Waarom doen we dit ook alweer en moet hij nou vooruit of achteruit? Welke blunders worden er zoal gemaakt doordat vergeten wordt de klok te verzetten? Lees, leer en lach.
In België en Nederland wordt de klok tweemaal per jaar verzet. Op 31 maart 2024 gaan we over naar de zomertijd en op 27 oktober 2024 gaan we over naar de wintertijd. Dit gebeurt op een moment dat we er het minst last van hebben, namelijk op de vroege zondagochtend tussen 2.00 en 3.00 uur. In het voorjaar, op de laatste zondag van maart, gaan we met z’n allen naar de zomertijd. In het najaar, op de laatste zondag van oktober, begint de gewone tijd, ook wel wintertijd genoemd. We hebben dus in totaal 7 maanden zomertijd en 5 maanden wintertijd. Inmiddels is dit kloksysteem geldig in veel landen van de Europese Unie.
Handig ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit, in het najaar teruguit.
Leestip: 7x tips wanneer de wintertijd ingaat
Iets met te veel minuten in een uur, te veel uren in een dag of te veel dagen in een jaar. Zoiets was het toch? Of was dat toch het schrikkeljaar en had de klok verzetten meer te maken met de hoeveelheid zonlicht? Alle ins & outs op een rijtje:
Dat het verzetten van de klok ook nadelen heeft, blijkt wel uit onderstaande voorbeelden.