8 augustus 2022 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 5 minuten
Gaan jullie binnenkort een verre reis mét de kids maken? Wat een bijzonder vooruitzicht! Eerst nog even die vliegreis met elkaar overleven inclusief de bekende jetlag. Tenminste, wanneer je door meer dan drie tijdzones vliegt. Hoe voorkom je dat je kleintje ineens midden in de nacht wil spelen en overdag zijn ogen niet meer openhoudt? Deze 5x tips gaan zeker helpen bij jouw kid(s) met een jetlag!
Een jetlag krijg je wanneer je in een korte periode verschillende tijdzones doorkruist met het vliegtuig. Je krijgt hierdoor namelijk te maken met een verstoring van je normale slaap-waakritme. Hoe dit komt? Doordat je biologische klok niet meer gelijkloopt met de lokale tijd op plaats van bestemming. Doordat je ritme verstoort is, raken verschillende processen in je lichaam helemaal van slag. Vermoeidheid, slaapproblemen, misselijkheid, hoofdpijn en je gedesoriënteerd voelen komen daardoor bij een jetlag veel voor.
Hoe verder ik vlieg hoe groter de jetlag? Nee, het hangt vooral af van de hoeveelheid tijdzones die je passeert. Vlieg je naar Zuid-Afrika dan leg je misschien wel 10.000 km af, maar in een rechte lijn, waardoor je in dezelfde tijdzone blijft. Vlieg je naar het oosten dan vlieg je met de tijd mee. Hierdoor wordt je dag korter. Dat zorgt vaak voor een grotere jetlag dan dat je naar het westen vliegt en je dag langer wordt. Onze biologische klok kan zich namelijk makkelijker aan meer dan aan minder uren aanpassen.
Is de kans op een jetlag bij jou en je kids binnenkort groot? Dan wil je natuurlijk maar al te graag weten hoe je daar het best mee om kan gaan. Een jetlag helemaal voorkomen wordt lastig, maar met deze 5x tips van slaaptips voor baby's hebben jullie er zo min mogelijk last van:
Zorg ervoor dat je een aantal dagen voor de vakantie al start met het aanpassen van de eet- en bedtijden. Perfect om al wat aan de nieuwe tijd te wennen. Het is natuurlijk wel belangrijk om rekening te houden met de richting waar je heenvliegt. Gaan jullie met je kid(s) naar het westen? Probeer dan zeker vier dagen lang een paar uur later dan normaal je kinderen (en jezelf) naar bed te brengen. Schuif het iedere dag steeds 15 tot 30 minuten op, zodat het geleidelijk went. Vliegen jullie naar het oosten? Ga dan juist vier dagen voor vertrek één of twee uur eerder naar bed.
Het beste is om meteen al in het vliegtuig mee te gaan in het nieuwe ritme van jullie eindbestemming. Zet je horloge dus maar meteen op de nieuwe tijd. Is het op de eindbestemming overdag? Probeer iedereen wakker te houden en probeer juist te slapen als het daar nacht is. Doe hetzelfde met de eettijden, ook al eet je voor je gevoel midden in de nacht! Dit is best nog een hele opgave. Het belangrijkste is om echt de nieuwe tijden aan te houden. Dus is het daar 19.00 uur? Dan is het vanaf nu ook gewoon al bedtijd. Wordt je kindje hierdoor met de nieuwe tijd midden in de nacht wakker? Probeer hem in de slaapmodus te houden. Hij zal zo toch uitrusten en sneller wennen aan het nieuwe ritme. Zorg voor de slaapmomentjes van je kleintje altijd voor vertrouwde spullen om het slaapritueel zo herkenbaar mogelijk te maken. Dus neem zeker zijn eigen slaapzak, voorleesboekje en knuffel(s) mee als handbagage.
Aangekomen op jullie eindbestemming? Wanneer je je kind(eren) nu overdag lekker actief bezighoudt, zorg je voor meer afleiding en minder last van vermoeidheid. Perfect dus! In de buitenlucht spelen in een speeltuin is bijvoorbeeld ideaal. Of lekker zwemmen in een zwemparadijs of de zee bijvoorbeeld. Het belangrijkste is dat je kind het leuk vindt. Na een lange vliegreis is iedereen moe en futloos. Kies daarom niet voor extra vermoeiende activiteiten waar hij echt niet op zit te wachten. Geen bezoekjes aan het museum of de stad dus!
Goed drinken is natuurlijk altijd belangrijk, maar zeker tijdens een lange vlucht, waar de lucht erg droog is. Met goed drinken voorkom je extra vermoeidheid, hoofdpijn en uitdroging. Geef jij je baby nog borstvoeding? Extra vocht is dan niet nodig. Vergeet ook niet om zelf voldoende te drinken. Door een jetlag krijgen jij en je kind(eren) op de meest gekke momenten trek. Probeer toch al zoveel mogelijk de nieuwe tijden aan te houden voor jullie vaste eetmomenten. Voor de extra trek die je kindje krijgt, kies je het best voor gezonde tussendoortjes zoals een stuk fruit of een maiswafel. Een jetlag is namelijk dol op suikers en vetten en wordt hier alleen maar erger door.
Misschien wel de allerbelangrijkste tip: ontspan. Weet dat een jetlag erbij hoort. Verwacht dus niet dat deze er niet zal zijn en accepteer hem dus maar gewoon. Wanneer jij ontspant, zal je kind er ook veel relaxter mee omgaan. Het is maar tijdelijk, kinderen zijn superflexibel en passen zich heel snel aan. Een goede reis en geniet!
Zelf een jetlag hebben is al vervelend genoeg. Maar hoe doe je dat met je kids? Hoe ervaren zij een jetlag en... wat doe je ertegen?