8x tips voor een opgeladen sociale batterij
Nu we weten waar het door komt kunnen we door naar de oplossingen. Niet meer naar feestjes gaan is geen optie. En je kunt wel tegen jezelf zeggen dat je niet meer wilt piekeren, maar ook dat zal niet veel veranderen. Toch zijn er zeker tips die je helpen. Misschien niet van de ene op de andere dag, maar probeer ze eens uit. Met deze tips bescherm je je sociale batterij en verbetert jouw slaapkwaliteit.
1. Bewaak je slaapritme
Ook al ga je later naar bed, zorg dat je in het weekend wel redelijk op hetzelfde tijdstip als normaal opstaat. Wanneer je uitslaapt stel je de verhoging van je lichaamstemperatuur uit en hierdoor ook het tijdstip waarop je de volgende dag moe wordt. Niet handig, want voor je het weet lig jij zondagavond weer naar je plafond te staren. Het valt vast niet altijd mee, maar probeer dus niet te lang te blijven liggen na dat gezellige feestje. Hanteer het liefst in het weekend of wanneer je vrij bent een uur tot anderhalf uur uitslapen. Zo bewaak jij je slaapritme het best. Meer over je biologische klok en het circadiaans ritme.
2. Maak je hoofd leeg
Je hoofd leegmaken klinkt altijd zo gemakkelijk, maar hoe doe je dat dan? Jij weet ook wel dat je op zondagavond niets kunt veranderen aan die presentatie van donderdag op je werk. Wat zeker helpt is om overdag in het weekend al een momentje te reserveren om alle dingen die nog ‘moeten’ op een rijtje te zetten. Schrijf alles waar je je zorgen over maakt op en bedenk meteen wat je hieraan wel of niet kunt doen. Gebruik hiervoor 30 tot maximaal 60 minuten. Doordat je al weet hoe je zaken op gaat lossen, blijft het zich niet in je hoofd herhalen. Gebruik ook het bekende gezegde: laat los wat je niet kunt veranderen, verander wat je niet kunt loslaten.
3. Plan iets leuks op maandag
Ben je in je hoofd al somber omdat het morgen maandag is en zie je op tegen de week? Plan dan iets leuks in voor de maandag- of dinsdagavond. Ga naar die ene film in de bios, samen hardlopen of gun jezelf een luxe ontbijt op maandagochtend. Je focus ligt nu bij iets positiefs en leuks in plaats van bij de vervelende maandagmorgen.
4. Zorg voor een goede privé-werk balans
Neem zo min mogelijk werk mee naar huis en werk liever niet op zondagavond. Anders lijkt het op maandagavond net alsof je geen weekend hebt gehad. Krijg je je werk nooit binnen je normale uren af, probeer dit dan eens te bespreken op je werk. Is het nodig dat je buiten werktijden werkt? Probeer dan maximaal 1-1,5 uur voor bedtijd je werk af te sluiten. Net als met je mobiele telefoon heb je dan geen prikkels meer waar je over ligt te piekeren.
5. Beweeg meer
Zorg dat je in het weekend lekker beweegt. Een stukje wandelen of een mooie fietstocht met vrienden of familie. Hier krijg je meer energie van en het maakt je uiteindelijk ook vermoeider en meer voldaan. Bovendien zorgt natuurlijk licht en frisse lucht voor de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Dit bevordert zeker het in slaap vallen.
6. Combineer uitrusten met leuke dingen in het weekend
Wanneer je een teleurstellend gevoel overhoudt aan je weekend, is dat vaak een reden om zondagavond wakker te liggen. Dit komt meestal doordat je dingen tegen je zin in doet. Saai bezoek, vervelende klussen of omdat je juist helemaal niets leuks meemaakt. Dit kan heel negatief doorwerken waardoor je het extra vervelend vindt dat het weekend alweer voorbij is. Zoek naar de perfecte balans voor jou tussen leuke dingen doen en uitrusten. Dit betekent dat je leert luisteren naar je lichaam. Ben je moe? Zeg dan die drukke planning af zodat je bijvoorbeeld ieder dagdeel slechts een activiteit hebt. Zit je vol energie en heb je nog weinig op de planning? Nodig je vrienden uit of maak jezelf moe door flink te sporten of te wandelen. Voldoe je gelijk aan tip 5.
7. Drink niet teveel alcohol
Deze tip is niets nieuws, maar wel de moeite waard om hier nog even te benoemen. Zeker omdat het weekend natuurlijk hét moment is om wat te drinken. Door alcohol te drinken raak je minder in de diepe slaap en word je sneller wakker tijdens de nacht. De regel van het welbekende slaapmutsje werkt dus juist averechts. Natuurlijk kan een glas wijn heerlijk ontspannend zijn maar let dus op, niet teveel!
8. Vermijd zware maaltijden
Grote en zware maaltijden maken je moe. Hierdoor doe je sneller overdag een dutje waardoor je ’s avonds moeilijker in slaap valt. Vooral veel vet en koolhydraten zorgen voor een zware maaltijd. Kies dus eerder voor een licht verteerbare maaltijd zoals maaltijdsalades, mager vlees of soep. Een lekkere wandeling na het eten is altijd een goed idee voor je nachtrust!
Met deze tips kun je hopelijk je sociale batterij weer opladen en de sociale jetlag vermijden, zodat je zondagavond heerlijk in slaap kunt vallen en fris de nieuwe week kunt beginnen.