9 juni 2022 (Laatst gewijzigd 24 september 2024)
Leestijd: 3 minuten
Je slaapkamer is de plek in huis waar je het meest te vinden bent. Gemiddeld zo’n acht uur per nacht laad je je hier op voor een nieuwe dag. Een plek met veel impact op je gezondheid dus. Ondanks dat krijgt je slaapkamer vaak niet de aandacht die het verdient. Wist je dat je met een gezonde slaapomgeving je nachtrust én gezondheid verbetert? Deze 5x tips maken van jouw slaapkamer een gezonde(re) slaapomgeving.
Schone lucht in je slaapkamer maakt een groot verschil voor je nachtrust. Luchtverontreinigende stoffen zoals stof of schimmel kunnen je slaap nadelig beïnvloeden. Luchtwegaandoeningen, allergieën, bacteriën en virussen liggen op de loer. Goed luchten is dus erg belangrijk. Zet iedere dag je raam even open en sla je beddengoed eerst nog even terug voordat je je bed opmaakt. Zo kunnen je matras, dekbed en hoofdkussens luchten. Wil je het echt goed aanpakken? Ga voor een luchtreiniger. Deze zuivert de binnenlucht, waardoor jij altijd schone lucht inademt. Tip: omdat deze op je slaapkamer staat is het belangrijk op te letten dat hij zo weinig mogelijk geluid maakt.
Een andere manier om de luchtkwaliteit te verbeteren is door planten in je slaapkamer te plaatsen. Ze verbeteren de luchtkwaliteit door de lucht te zuiveren en zuurstof te produceren. Daarnaast kunnen planten stress verminderen en zorgen voor een ontspannen sfeer. Creëer een gezonde en groene omgeving in jouw slaapkamer met bijvoorbeeld Aloë Vera, Krulvaren, Graslelie, Goudpalm, Sansevieria, Lepelplant (Spathiphyllum) en Dracaena Marginata. Gewoon doen dus dat groen in de slaapkamer.
Naast een gezonde luchtkwaliteit is ook een goede luchtvochtigheid in de slaapkamer belangrijk voor een gezond slaapklimaat. Het vochtgehalte heeft invloed op je gezondheid, maar ook op de slaapkamertemperatuur. De ideale luchtvochtigheid en zeker in de slaapkamer ligt rond de 40 tot 50%. Vaak ligt deze hoger, waardoor je het sneller warm krijgt, gaat zweten en onnodig veel wakker wordt. Ook kan het schimmelgroei stimuleren. Goed idee dus om de luchtvochtigheid te checken. Te hoog of laag? Denk aan een luchtbevochtiger of ontvochtiger.
Niet alleen is het maandelijks keren van je matras (van hoofd- naar voeteneinde en weer terug) goed voor een langere levensduur. Door het keren kan het matras over het gehele oppervlakte zo vaak mogelijk optimaal ventileren. Wel zo fris! Niet elk matras kan ondersteboven, achterstevoren gedraaid worden. Lees hier hoe je jou matras kunt draaien of keren, maar check wel eerst even of dit mogelijk is voor jouw matras!
Houd je slaapkamer donker en rustig. Zorg voor verlichting die je kunt dimmen want fel kunstlicht en beeldschermen remmen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Laat ook geluiden je slaapkwaliteit niet verstoren. Stilte zorgt voor een ongestoorde nachtrust. Hou omgevingsgeluiden daarom zo goed mogelijk tegen met goede geluidsisolatie. Rolluiken zijn een goede investering tegen licht en geluid.