12 september 2023 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Je kent vast wel: je voelt je moe na het eten. De plotselinge behoefte om even een dutje te doen noemen we ook wel de 'after dinner dip'. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? In deze blog gaan we dieper in op de redenen waarom je je moe voelt na het eten, welke voedingsmiddelen vermoeidheid kunnen veroorzaken, het effect van slapen na het eten en wat je kunt doen om een energiedip te voorkomen.
Er zijn verschillende redenen waarom je je moe kunt voelen na het eten. Ten eerste stimuleert eten de productie van insuline, een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Wanneer je een grote maaltijd eet, kan de insulinepiek leiden tot een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel, wat leidt tot een vermoeid gevoel. Dit komt vaker voor bij mensen met diabetes die nog niet goed behandeld is, maar ook zonder diabetes kun je last krijgen van een vermoeid gevoel als gevolg van een insulinepiek. Dat is precies wat we ervaren tijdens een after dinner dip.
Daarnaast zitten in ons bioritme pieken en dalen van alertheid, dat is normaal, we kunnen niet de hele dag alert en actief zijn. Het kan gebeuren dat je na de maaltijd net in zo'n dip komt. Je hebt dan na het avondeten bijvoorbeeld niet eens meer energie om de vaatwasser in te ruimen. Het goede nieuws is dat die after dinner dip vanzelf weer overgaat en je toch nog wat aan je avond hebt.
Hoewel iedereen anders reageert op voedsel, zijn er enkele voedingsmiddelen die algemeen bekend staan om hun vermoeiende effect. Snelle koolhydraten, zoals in wit brood en suikerrijke snacks, kunnen leiden tot eerst een piek en dan een dal in je energieniveau. Het gevolg? Slaperig zijn na het eten.
Moe zijn na het eten van brood, suiker of andere zoetigheid eten komt heel veel voor. Het geeft je een boost, maar vervolgens krijg je een flinke terugslag. Bepaalde vetten, zoals die in gefrituurd voedsel of in de vorm van room in sauzen, kunnen je zwaar op de maag liggen, waardoor je je sloom voelt. Alcohol bij het eten kan alles nog een graadje verergeren omdat het een slaapverwekkend effect heeft. Wil je een after dinner dip voorkomen? Let dan dus goed op je voeding.
Lees hier meer over de beste snacks voor een goede nachtrust
Een kort dutje na het eten is soms verleidelijk, maar het kan ook je nachtelijke slaap verstoren, vooral als je het aan het eind van de middag of in de avond doet. Na de lunch kan een zogenaamde powernap van 20-25 minuten juist heel verkwikkend zijn en dat heeft geen negatief effect op het slapen in de nacht. Als je tot laat in de avond zwaar getafeld hebt, herken je misschien de klachten van hartkloppingen, brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel, waardoor je daarna minder lekker slaapt. Hartkloppingen na het eten klinkt misschien gek, maar het is eigenlijk heel logisch. Je spijsvertering moet aan de gang, daar moet bloed naartoe en dus moet je hart harder werken. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, maar het kan wel vervelend zijn als je wil gaan slapen. Het is daarom beter om ongeveer 2 uur voor het slapen niets meer te eten.
Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om een after dinner dip te voorkomen.
Kortom: een beetje vermoeidheid na de maaltijd hoort erbij, maar je kunt de negatieve invloed op je functioneren verminderen door een paar aanpassingen in je leefstijl. Zeg maar doei tegen die after dinner dips!