26 januari 2022 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Heb je net lekker een plan gemaakt voor de avond, zul je het net zien: die kleine dreumes is het er niet mee eens. Elke ouder, jong of oud, maakt het dan ook wel een keer (of misschien veel vaker) mee: een kind dat niet wilt slapen. Sta jij op zo'n moment ook met je handen in het haar? Geen zorgen! In dit artikel vertellen we je alles over de oorzaken van een kind dat niet wilt slapen. Ook geven we makkelijke tips om jouw kleine prins of prinsesje zo snel mogelijk in dromenland te krijgen.
In deze blog lees je:
Een baby heeft slaap nodig en veel ook! Waarom horen we je zeggen? Nou, omdat ze tijdens de slaap groeien. En daarmee bedoelen we niet alleen in de hoogte. Tijdens het slapen is een kind alle nieuwe indrukken aan het verwerken. Als een baby te weinig slaapt, heeft dit direct gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Maar geen zorgen, een keertje te weinig slapen kan geen kwaad. Pas alleen wel op dat het niet regelmatig gebeurt. En als het toch een keer gebeurt, kan je baby die slaap gewoon weer inhalen door hem of haar tijdens het volgende slaapje een uurtje langer te laten liggen.
Het liefst zou je je baby willen vragen waarom hij of zij niet kan slapen. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. De oorzaken van een baby die niet wilt slapen zijn uiteenlopend. Helaas kunnen we hier dan ook geen kort en 'one size fits all' antwoord op geven. De meest voorkomende oorzaak is simpelweg het ontbreken van een slaapritme bij baby's. Wij volwassenen staan 's ochtends op, zijn 's avonds moe en gaan 's nachts slapen. Althans, de meesten dan. Een klein kindje moet dit nog leren. Daarnaast leren kleine kinderen veel nieuwe dingen zoals kruipen, zitten, iets vastpakken en praten. Het ontdekken van deze nieuwe dingen verwerken de hersenen vervolgens tijdens de slaap. Dit kan ervoor zorgen dat het slaapritme eventjes wordt verstoord en je baby niet wilt slapen.
Naast het ontbreken van een slaapritme, zijn er natuurlijk nog andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jouw kindje niet wilt slapen. Denk bijvoorbeeld aan buikpijn, tandjes die doorkomen of slaapapneu. Als je baby niet kan slapen door één van deze oorzaken, is het verstandig om langs de huisarts te gaan voor advies en hulp.
Je kan vast niet wachten tot je baby weer in één keer in slaap valt. Tot die tijd hebben we een aantal eenvoudige en effectieve tips op een rijtje gezet om jouw baby weer in dromenland te krijgen:
Samen met je baby slapen in één kamer, dit wordt ook wel co-sleeping genoemd. Dit zorgt er natuurlijk niet gelijk voor dat je kindje de hele nacht doorslaapt en als een blok in slaap valt, maar je bent wel direct bij je baby als hij of zij huilt of onrustig is. Je kan ervoor kiezen om met je baby in bed te slapen. Deskundigen raden dit echter vaak af, omdat het gevaarlijk kan zijn als je baby nog klein en kwetsbaar is. Doe dit niet te lang, want voor je het weet vindt jouw kleintje het zo fijn om samen te slapen dat hij of zij niet meer zonder je kan slapen!
Het bekendste slaapritueel in Nederland (en niet zonder reden), is het voorlezen van een verhaaltje voor het slapen gaan. Natuurlijk snapt een baby nog niks van het verhaaltje, maar dat geeft helemaal niets. Het gaat erom dat je baby rustig wordt van je stem en het ritme waarop je een verhaaltje voorleest. Baby's hebben behoefte aan regelmaat. Dus kies een leuk boek en lees je kindje heerlijk in slaap.
Baby's huilen, dat is een feit. Je kan er dus maar beter een gewoonte van maken om uit bed te gaan als je kindje begint met huilen. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat het laten huilen van je baby slecht is voor de ontwikkeling van je kindje. Vaak is een baby die huilt bang, ook kan die op dat moment last hebben van angstgevoelens. Deze angst gaat niet vanzelf weg. Het kalmeren van je baby door hem in je armen te nemen, zorgt er in veel gevallen voor dat de angstgevoelens weg gaan en je baby weer lekker kan slapen.