Slapen en werken: een wake-up call
Beter slapen

Slapen en werken: een wake-up call

Bij Beter Bed combineren we onze liefde voor slapen en werken natuurlijk iedere dag. Er zijn echter beroepen waarin een passie voor slapen iets minder handig is. Zo heeft 62% van de vrachtwagenchauffeurs moeite met het openhouden van hun ogen en valt 20% van de mensen in de transportbranche wel eens in slaap achter het stuur; met veel te veel verkeersongevallen tot gevolg. Ook als je eerste-hulparts, brandweerman of piloot bent, is dutjes doen een iets minder passende hobby.

Wat is in de invloed van slapen op je werk? Hoe kun je ervoor zorgen dat je je slaaptekort binnenkort vaarwel kunt zeggen en hoe kan je werkgever je hierbij helpen? Lees verder en word wakker!

Invloed van slaap op je werk

Uit onderzoek van Arboned blijkt dat 30% van de Nederlanders slaapproblemen heeft. Bij 8% van de mensen gaat het zelfs om een heuse slaapstoornis. Vermoeidheid leidt tot een afname van de alertheid, langere reactietijden, geheugenproblemen en een negatieve stemming. Toch lastig als je optimaal wilt presteren overdag…

Uit hetzelfde onderzoek onder meer dan 30.000 werknemers blijkt dat slechte slaapkwaliteit sterk samenhangt met je mentale gezondheid. Met name stress thuis of op je werk heeft een negatief effect op slaap. En slecht slapen is niet alleen lastig voor jezelf, ook je werkgever is er niet blij mee. Slaaptekorten leiden namelijk tot hoger ziekteverzuim, lagere productiviteit, grotere kans op fouten, schade en ongevallen en inefficiënte besluitvorming. Onze slapeloze nachten kosten de Nederlandse economie maar liefst 3 tot 4,5 miljard euro per jaar! Hoog tijd dus om er iets aan te doen.

Wat kun je zelf doen als werknemer?

Goed slapen kun je leren! Veel slaapproblemen zijn te verhelpen door:

Licht

Zorg ervoor dat het niet te licht is in je slaapkamer. De aanwezigheid van licht breekt het slaaphormoon melatonine namelijk af. Dit geldt voor blauw licht (van o.a. tablets) en niet voor rood licht, dus rode nachtlampjes mogen blijven!

Slaaproutine

Een vaste routine voor het slapengaan helpt je beter in slaap te vallen. Houd zoveel mogelijk een vaste bedtijd aan, neem een warme douche op het eind van de dag etc. Het werkt echt. Wist je trouwens dat 24 uur niet slapen hetzelfde effect heeft als 1 promille alcohol? We beginnen te snappen waar de term slaapdronken vandaan komt…

Eten en drinken

Drink geen alcohol, koffie of cola voor het slapengaan. En probeer ’s avonds laat niet te zwaar te tafelen, zodat je lichaam ook daadwerkelijk tot rust kan komen. Met honger gaan slapen werkt ook niet; kies liever voor een kleine, gezonde hap.

Slaappatroon

Een verkeerd slaappatroon sluipt er vaak in. Je gaat steeds een kwartiertje later naar bed en voordat je het weet kom je structureel een paar uur slaap te kort... Wil je naar een gezond slaappatroon? Oma’s wijsheid dat de uren voor middernacht dubbel tellen, klopt deels. De eerste fasen van de slaap (het begin van de nacht dus) zijn namelijk belangrijk voor fysiek herstel. De REM-slaap (de fase van minder diep slapen en dromen) is weer belangrijk voor geestelijk herstel. Zorg er dus voor dat alle slaapfases de kans krijgen!
Sporten. Beweging overdag komt de nachtrust ten goede. Let op: het is weer niet bevorderlijk om twee tot drie uur voordat je naar bed gaat, te gaan sporten. Ga voor de gulden middenweg dus.

Ontspanning

Probeer een uur voordat je gaat slapen tot rust te komen. Vol adrenaline van een kickboksles of spannende thriller op tv wordt in slaap vallen een wel heel grote opgave voor je lichaam! Kun je niet stoppen met piekeren? Neem even de tijd, ga zitten en zet je gedachten op een rijtje. Schrijf het desnoods van je af, zodat je ‘leeg’ in slaap kunt vallen. 

Wat kun je doen als werkgever?

Ziet je werknemer er vaak moe uit? Is hij chagrijnig, werkt hij langzaam en maakt hij meer fouten dan anders? Grote kans dat hij een slaaptekort heeft. 

Maar liefst 50% van de bedrijven die zijn aangesloten bij Arboned krijgt klachten van vermoeidheid van het personeel. Slechts 25% weet wat hij kan doen aan deze slaapproblemen en slechts 10% onderneemt actie. Tot welke groep behoor jij? Dit is wat je kunt doen als werkgever:

  • Aandacht hebben voor slaapproblemen.
  • Signaleren van slecht slapende werknemers.
  • Slecht slapen bespreekbaar maken.
  • Een preventief spreekuur bij de bedrijfsarts regelen.
  • Stimuleren van lichaamsbeweging en een gezonde leefstijl. Dat wordt korting geven op de sportschool en gezond eten aanbieden in de kantine. En wellicht meebetalen aan een nieuw bed of matras bij Beter Bed…?
  • Aanbieden van een slaapcursus. Zo signaleerden wij een heuse workshop ‘wakker worden’ en bieden verschillende arbodiensten individuele slaapcoaching aan.
  • Heeft het slaapgebrek impact op de werkprestatie? Maak goede en duidelijke werkafspraken!
  • De conclusie mag duidelijk zijn: als we beter slapen, profiteren we daar met z’n allen van. Slaap maakt gezonder en productiever. Misschien een idee even langs Beter Bed te rijden, zo met je beoordelingsgesprek in het vooruitzicht? Kom maar op met die complimenten, salarisverhoging en promotie!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer over Nadieh

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing