12 mei 2022 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 3 minuten
Jij en je lief passen natuurlijk als geen ander bij elkaar. Toch, als het op slapen aankomt, zijn jullie compleet anders. Zodra jij begint te gapen, kijkt hij nog even een complete serie af. En waar jij ’s ochtends maar moeilijk wakker te krijgen bent, stapt hij meestal fris en fruitig uit bed. Wij hebben de grootste slaapverschillen tussen vrouwen en mannen op een rijtje gezet plus de reden waarom. Lees je mee?
Moeilijk in slaap komen en vaak of vroeg wakker. Vrouwen hebben vaker last van slaapproblemen dan mannen. En hoe ouder we zijn, hoe groter dit verschil wordt. Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar vaak spelen hormonen hierbij een belangrijke rol. Zo beïnvloeden hormonen de slaap tijdens de menstruatie, zwangerschap en overgang. Ook slapen vrouwen na het krijgen van een kindje tijdelijk een stuk lichter dan mannen, omdat ze van nature gewend zijn om sneller te reageren.
Uit onderzoek van Duke University in North Carolina bleek dat dit komt doordat de hersenen van de vrouw - door multitasking overdag - ‘s nachts meer tijd nodig hebben om te herstellen. Vrouwen zouden overdag dus vaker meerdere handelingen tegelijk doen en mannen niet. Het is overigens geen excuus voor vrouwen om iedere ochtend 2 uur langer in bed te mogen blijven liggen. Gemiddeld hebben ze namelijk 20 minuten meer slaap nodig dan mannen. Heb je als man een ingewikkelde baan waarin je ook veel dingen tegelijk uitvoert? Grote kans dat jij ook meer slaap nodig hebt.
Dit zou te maken kunnen hebben met het slaap-waakritme van vrouwen dat anders is dan bij mannen. Hiermee bedoelen we je interne biologische klok die je natuurlijke dag- en nachtritme volgt en je slaperig of juist wakker maakt. Bij vrouwen zouden de cycli van het slaap-waakritme zo’n 6 minuten korter zijn. Hierdoor zou te verklaren zijn waarom vrouwen meestal vroeger naar bed gaan en eerder wakker worden dan mannen.
Volgens een onderzoek van The National Sleep Foundation snurkt 32% van de mannen en 16% van de vrouwen. Hoe dit komt? Waarschijnlijk door de vrouwelijke geslachtshormonen: de oestrogenen. Deze zorgen ervoor dat het weefsel van de keelholte bij vrouwen strakker en soepeler blijft. Daardoor blijft de keelholte ook langer wijder en dit betekent minder kans op snurken is.
Lees ook: tips voor een snurkende partner
Vast niet zo heel verrassend. Maar hoe komt dit nou eigenlijk? Waarschijnlijk doordat de bloedvaten van vrouwen zich bij kou sneller vernauwen dan bij mannen. Hierdoor wordt de bloeddoorstroming vertraagd en gaat er minder warmte verloren. Het gevolg is dat het lichaam beter op temperatuur blijft, maar de handen en voeten koelen hierdoor juist sneller af. Meer over koude voeten in bed