26 januari 2022 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 5 minuten
Nagels over een krijtbord, het breken van piepschuim en het tandenknarsen van je partner. Allemaal geluiden waar wij niet op zitten te wachten! Gelukkig valt er aan het laatste, verontrustende geluid nog iets te doen. Kaakklemmen of tandenknarsen is een van de meest voorkomende gebitsziekten in ons land en wordt in de medische wereld bruxisme genoemd. Bij tandenknarsen is een schurend of knarsend geluid te horen, dat ontstaat door het over elkaar heen schuiven van de boven- en ondertanden.
Tandenknarsen gebeurt meestal onbewust tijdens het slapen, waardoor mensen niet doorhebben dat ze knarsetanden. Even boos worden op je bedpartner is dus niet de oplossing! In dit artikel vertellen we je daarom alles over de oorzaken van tandenknarsen, zodat jij snel weer geruisloos kunt slapen.
De échte oorzaak van knarsen in je slaap is meestal lastig te achterhalen, aangezien het aan meerdere dingen tegelijk kan liggen. Mogelijke oorzaken zijn:
Nu kunnen we wel gaan zeggen dat jij dat ene sigaretje of drankje links moet laten liggen, maar niet met alles gaat het zo makkelijk! Het kan namelijk ook zijn dat je soms knarsetandt omdat je bijvoorbeeld een stressvolle periode hebt op werk. Als je onregelmatig met je tanden knarst, heeft het niet zo snel nadelige gevolgen voor je gebit. Echter, als je regelmatig met je tanden knarst, kun je het beste even langs je tandarts gaan. Die kan dan kijken of het nadelige gevolgen heeft voor je gebit.
Als jij vaker met iemand slaapt, zal deze vraag niet zo snel relevant meer voor jou zijn. Goede kans dat je bedpartner, hoe irritant het ook is, jou er al op heeft gewezen dat je knarst in je slaap. Maar toch weten de meeste mensen die tandenknarsen niet dat ze het doen. Vervelend, want als je het vaak doet, dan is dat natuurlijk niet goed voor je gebit. Gelukkig is daar altijd iemand die te hulp kan schieten: de tandarts. Tijdens een controle kan de tandarts namelijk opmerken dat jij mogelijk tandenknarst door de slijtage of afdrukken van je kiezen in je wang te bekijken. Kan je dan echt niet zelf achterhalen of je knarst? Helaas blijft dat erg lastig. Pas als je regelmatig wakker wordt met een zeurende hoofdpijn of een pijnlijke kaak, kun je gaan denken aan knarsetanden slaap als oorzaak. Toch wel belangrijk dus, dat halfjaarlijkse bezoekje aan de tandarts!
We zouden voor je willen dat het makkelijk was, maar dat is het helaas niet. Als je helemaal wilt stoppen met knarsetanden, zou je de onderliggende reden moeten achterhalen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om (verdere) schade aan je gebit te voorkomen. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet.
Een andere optie om tandenknarsen en kaakklemmen in je slaap tegen te gaan, is het gebruik van botox. Botox behandelingen kunnen helpen om de spieren die verantwoordelijk zijn voor het knarsen te ontspannen. Dit kan de frequentie en intensiteit van het tandenknarsen verminderen. Botox behandelingen kunnen op dezelfde manier helpen om de spanning in de kaakspieren te verminderen, waardoor de klachten van kaakklemmen in slaap ook afnemen.
Met deze tips en oplossingen kun je hopelijk het tandenknarsen verminderen en weer rustig slapen. Vergeet niet regelmatig naar de tandarts te gaan en de nodige stappen te ondernemen om je gebit te beschermen!