22 mei 2023 (Laatst gewijzigd 17 oktober 2024)
Leestijd: 4 minuten
Ik had ooit een lieve 80-jarige buurman met een afwijkend dag- en nachtritme. Hij sliep vaak overdag en was 's nachts wakker. Zelf had hij er totaal geen problemen mee. Hij had overdag geen verplichtingen meer en 's nachts vond-ie het heerlijk om naar klassieke muziek te luisteren, te lezen en te puzzelen. Hij sliep ongeveer 6 uur per etmaal en voelde zich prima, dus hij had geen slaapprobleem. Toch zijn veel ouderen niet tevreden over hun slaap.
De slaapbehoefte is voor iedereen anders, dus ook bij iemand boven de 70 jaar oud. Wel is het zo dat we over het algemeen meer gaan slapen als we ouder worden. Dat komt omdat de hersteltijd langer is. Maar hoeveel slaap hebben ouderen nou gemiddeld nodig? Bij ouderen gaan we uit van een gemiddelde slaapbehoefte van 6 tot 8 uur. Ouder worden treft alle cellen in het lichaam, dus ook die in de biologische klok. Dit maakt het moeilijker om een goed dag- en nachtritme aan te houden. Daarnaast vermindert de productie van melatonine, het hormoon dat je lichaam vertelt dat het tijd is om in slaap te vallen. Ouderen slapen daarom lichter en worden relatief vaker wakker dan jongere mensen.
Er zijn echter ook ouderen die juist meer slapen dan voorheen. Dat is helemaal niet erg. Vaak komt dit namelijk omdat zij minder vroeg op hoeven en over het algemeen minder stress hebben.
Check hier hoeveel uur slaap je nodig hebt per leeftijdsgroep
Als iemand overdag veel slaapt en -daardoor- ’s nachts wakker ligt kan dat natuurlijk wel problematisch zijn. Deze klachten worden vaak gezien bij (beginnende) dementie of Alzheimerpatiënten. Door deze aandoeningen raakt de biologische klok namelijk van slag en is er een verminderd tijdsbesef.
Ouderen kunnen 's nachts slaapproblemen krijgen door pijnklachten, rusteloze benen, frequent toiletbezoek en angst of verwardheid. Wanneer ze slaapmedicatie gaan gebruiken ontstaat er een dubbel probleem. De slaapmedicatie wordt niet altijd goed afgebroken, waardoor de oudere overdag in slaap valt. En dat gaat dan weer ten koste van de nachtelijke slaap.
Sommige ouderen komen weinig buiten en krijgen daardoor weinig beweging en daglicht. Ook missen ze sociale contacten. Dit leidt tot een passieve daginvulling met veel dutten, waardoor ze ’s nachts minder goed slapen. Er ontstaat dan een lastige vicieuze cirkel.
Mijn alleenwonende buurman leed niet aan dementie en was nog zelfredzaam, daarom was zijn veranderde dagnachtritme geen probleem. Mocht dat anders zijn, dan is het natuurlijk een ander verhaal.
Maar liefst één op de vijf Nederlanders kampt met slaapproblemen. Een goede nachtrust is hét sleutelwoord voor een gezonder en gelukkiger leven. Wij voorzien je van de laatste informatie rondom slapen. Zo leer je hoe goed slapen zorgt voor een beter leven.