16 november 2023 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 4 minuten
Lig je vaak lang wakker voordat je in slaap valt? Luisteren naar muziek zou zomaar de oplossing voor je kunnen zijn. Muziek om in slaap te vallen wordt vaak gebruikt voor baby’s en kleine kinderen. Een slaapliedje of knuffel met muziek maakt rustig en helpt bij het in slaap vallen. Zou slapen met muziek voor jou hetzelfde kunnen betekenen? In dit blog lees je alles over de zin en onzin van slapen met muziek.
Net zoals slaapliedjes baby’s troosten, kan muziek jou ook rustig maken. Door de muziek ontspant je brein en het zorgt ervoor dat je even ontsnapt aan de gedachtes in je hoofd. Allemaal factoren die bijdragen aan het gemakkelijker in slaap vallen. Daarnaast zorgt muziek ervoor dat je andere omgevingsgeluiden niet meer hoort. Weg snurkende partner of oorsuizen! Het beste is wel om iedere avond naar dezelfde muziek te luisteren. Je brein associeert de bekende geluiden dan met slapen waardoor je lichaam zich klaarmaakt om te gaan slapen.
Kunnen alle muzieksoorten je helpen sneller in slaap te vallen? Nee, zeker niet! Daarom enkele tips over wat te luisteren om in slaap te vallen. Ten eerste, hou het vooral bij rustgevende muziek als slaapmuziek. Luister je naar uptempo muziek dan zal je namelijk alerter blijven in plaats van slaperig worden. Hierdoor val je lastiger of simpelweg helemaal niet meer in slaap. Ga dus voor een trage en ontspannende beat. Een andere tip is muziek zonder zang zodat dit niet kan afleiden. Wil je het écht goed doen? Dan schijn je voor binaural beats te moeten gaan vóór het slapen.
Lees hier meer over een goed slaapritme
Eerst even wat uitleg, want wat zijn binaural beats? Bij binaural beats worden in ieder oor tegelijkertijd twee verschillende tonen afgespeeld met een klein verschil in frequentie. Je hersenen proberen dit verschil te verwerken. Dit doen ze door een zogenoemde derde perceptuele toon te maken die gelijk is aan het verschil in frequentie. Deze niet echt bestaande toon noemen we een binaural beat. Deze hersenactiviteit genereert hersengolven met een tragere frequentie en dat zou een diepe staat van ontspanning bevorderen. Welke Herz voor het slapen goed zijn? Lichte slaap bevindt zich ergens tussen de 1 en 9 Herz (trillingen) en de overgang naar diepere slaap rond de 2. Wanneer je in diepe slaap bent, ligt de frequentie rond de 1 Herz.
Wil je niet urenlang op zoek naar slaapmuziek om jouw perfecte lijst mee samen te stellen? Op YouTube en andere streamingsdiensten vind je superveel goede compilaties van muziek voor het slapengaan. De meeste van deze compilaties zijn gemaakt van kalme piano- en gitaarmuziek, rustgevende natuurgeluiden of meditatieve klanken.
Dat je sneller in slaap kan vallen met rustgevende muziek dat staat vast. Maar is het ook goed voor je om met muziek te slapen? Nieuwsplatform Scientias schreef eerder over een studie waarin naar voren kwam dat muziek luisteren ook een negatieve invloed op je nachtrust kan hebben. Zo zouden onze hersenen muziek blijven verwerken tijdens de slaap, vergelijkbaar met een liedje dat in je hoofd blijft hangen. Dit noemen we een ‘oorwurm’ en deze zorgt er vervolgens voor dat in slaap vallen juist moeilijker kan zijn én dat je zelfs lichter slaapt. Werkt in slaap vallen met muziek voor jou wel goed? Zorg er dan voor dat de muziek niet doorgaat zodra je slaapt en doe het gewoon niet te vaak.
Maar liefst één op de vijf Nederlanders kampt met slaapproblemen. Een goede nachtrust is hét sleutelwoord voor een gezonder en gelukkiger leven. Wij voorzien je van de laatste informatie rondom slapen. Zo leer je hoe goed slapen zorgt voor een beter leven.