1 februari 2021 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 3 minuten
Heb jij altijd te weinig tijd op een dag? Wring je je in allerlei bochten om alles toch voor elkaar te krijgen? Eén schrale troost: je bent niet de enige. In ons drukke leven voelt iedere dag al snel als een race tegen de klok. Kids die op tijd naar school, clubjes én speeldates moeten. Een berg werk op je bureau, een minstens zo hoge berg was in de wasmand en ga zo maar door. Zorg dat de druk niet té hoog wordt en laat stress niet toe. Hoe? Herstel in de nacht en slaap jezelf weer helemaal zen!
Een goede nachtrust zorgt voor een goede verwerking van jouw dag. Spanning maakt dan plaats voor ontspanning.Tijdens de nacht krijg jij eindelijk de o zo nodige rust en herstel je van alle dagelijkse lichamelijke en mentale inspanningen. Oké, dat klinkt easy peasy, maar een druk hoofd en gespannen lichaam staan een goede nachtrust juist vaak in de weg. Dus hoe doe je dat dan precies, jezelf zen slapen?
Slapen houdt de verbindingen van je brein gezond. Alle informatie die je overdag opneemt, wordt in je slaap verwerkt. Belangrijke dingen worden opgeslagen in ons langetermijngeheugen en herinneringen die niet zo belangrijk zijn worden afgebroken. Ons brein is dus een soort computer die wordt opgeschoond in de nacht. Zo kun jij je weer prima conentreren op nieuwe taken en je dagelijkse uitdagingen.
Er worden dus heel veel processen in gang gezet voordat jij de dag weer fris kunt beginnen. Je slaap bestaat uit verschillende fasen: een lichte slaap, een diepe slaap en de droomslaap. Tijdens de droomslaap zijn je hersenen bijzonder actief en verwerken zij alle informatie van de voorgaande dag. Dé fase dus waarin je je stress en angst achter je laat. Zonder deze fase zou je je prikkelbaar en gespannen voelen. Allesbehalve zen dus. De kunst is om de totale slaapcyclus, die zich zo’n vier keer per nacht herhaalt, niet te verstoren. Een goede slaaphygiëne is hierbij het halve werk.
Een goede slaaphygiëne? Dus een schoon bed en een gepoetste slaapkamer? Nou nee. Een goede slaaphygiëne staat voor de maatregelen die je neemt om zo goed mogelijk te slapen. Zorg bijvoorbeeld voor een vast slaapritueel, een prettige slaapomgeving,
Let op je voeding en sta steeds op hetzelfde tijdstip op. Verban de gewoonten die juist niet goed zijn voor je slaappatroon. Zoals tv kijken in bed, je telefoon mee in bed, veel zitten, weinig lichaamsbeweging of een snurkende partner. Het aanwennen van een gezonde slaaphygiëne vergt wat inspanning, maar je merkt al snel dat dit je nachtrust een flinke boost geeft. Zo slaap je alle stress van je af en ben jij weer zenner dan zen!