21 april 2021 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 2 minuten
Een goede weerstand begint tussen de lakens. Het is dan ook goed om stil te staan bij je eigen leefstijl om deze vervolgens met kleine veranderingen al flink te verbeteren. Wat dacht je van investeren in je rust om zo je weerstand te versterken. Wist jij dat een goede weerstand voor een groot deel tussen de lakens begint?
Door het blauwe licht van bijvoorbeeld je laptopscherm of je mobiel verhinder je de aanmaak van melatonine. Dit is het hormoon dat je slaperig maakt. Dit hormoon piekt normaal vlak voor het slapengaan, maar bij blootstelling aan alles wat licht geeft wordt dit belemmerd. Weg met de elektronica dus!
Ga dus het liefst iedere dag rond hetzelfde tijdstip naar en uit bed. Wanneer je een vast slaapschema aanhoudt dan raakt je lichaam hier op den duur aan gewend. Dit gaat je zeker helpen bij het in slaap vallen en doorslapen.
Door je gedachten op te schrijven kun je deze letterlijk verzetten en uit je hoofd halen. Schrijf daarom al je gedachten en eventuele zorgen op in een dagboek. Zo hoef jij niet langer meer de hele nacht te piekeren. Houd het niet bij één keer, maar blijf dit consequent doen voor het beste resultaat!
Zorg iedere dag voor wat beweging en probeer daarnaast één tot twee keer per week intensief te bewegen. Naast dat je je lichaam zo lekker fit houdt, verhoog je ook de kwaliteit van je nachtrust. Let wel op dat je niet sport vlak voordat je naar bed gaat. Een rondje wandelen is prima, maar maak het niet te intensief.
Door jezelf overdag en met name in de ochtend bloot te stellen aan daglicht, stel je je interne klok in. Je lichaam heeft door dat het tijd is om wakker te worden en zal zodra het in de avond donkerder wordt beter door hebben dat het ‘bedtijd’ is. Ga iedere dag regelmatig even 10 minuutjes naar buiten zodat jouw biologische klok optimaal is ingesteld en je ’s nachts beter slaapt.