25 augustus 2020 (Laatst gewijzigd 26 juni 2024)
Leestijd: 3 minuten
De één springt steevast om 6:00 uur zijn bed uit. Tja, wat wil je ook als je er lekker om 22:00 uur in lag? Geen koffie nodig om je ogen open te krijgen en meteen klaar zijn voor een nieuwe dag: een ochtendmens zijn klinkt ideaal. Er zijn echter ook mensen van het tegenovergestelde kaliber die daar hartstikke tevreden mee zijn. Voor hen begint de dag zo ergens tegen de middag en eindigt hij diep in de nacht. Verschil moet er zijn. Of is de een gezonder dan de ander?
Een ochtendmens is iemand die meestal vroeg op is en direct actief zijn dag kan beginnen. Deze mensen hebben totaal geen moeite met uit bed komen. ‘S avond zijn ochtendmensen vaak vroeg moe en zullen niet lang opblijven.
Avondmensen daarentegen zijn het tegenovergestelde van een ochtendmens. Deze mensen hebben erg veel moeite met opstaan in de ochtend en slapen liever wat langer door. Zij zijn juist in de avonden actief en zullen niet vroeg gaan slapen.
Ochtendmensen hebben minder kans op ziektes dan avondmensen. Ben je vroeg uit de veren, dan heb je bovendien ook nog eens 10% minder kans om vroegtijdig te sterven. Daartegenover staat dat avondmensen juist weer creatiever, origineler en spannender zijn. We hebben deze en nog wat andere verschillen op een rij gezet. Tot welke categorie mensen behoor jij, de dauwtrappers of de nachtbrakers?
1. Avondmensen zijn vaker ziek
Uit een onderzoek onder een half miljoen Britten blijkt dat mensen die laat naar bed gaan een verhoogde kans op ziektes en aandoeningen hebben. Ook hebben ze een grotere kans op suikerziekte, psychologische problemen en luchtwegklachten.
2. Ochtendmensen leven langer
Het nieuwste inzicht van wetenschappers is dat avondmensen 10% meer kans hebben om vroegtijdig dood te gaan. Laat naar bed gaan en toch vroeg op je werk moeten verschijnen - en dus lijden aan een continu slaapgebrek - wordt als mogelijke oorzaak genoemd. Je slaap- en waakritme veranderen óf je werkgever vragen om flexibele werktijden als mogelijke oplossing.
3. Avondmensen zijn creatiever
Origineel, flexibel en buiten de gebaande paden. Termen die een avondmens bekend voorkomen. Onderzoek heeft bewezen dat ochtendmensen een stuk meer standaard oplossingen en minder creatieve dingen bedenken. Ooit een kunstenaar ontmoet die om half 10 in bed lag?
4. Ochtendmensen zijn vaker tevreden
Geluk en rust zitten in kleine dingen. Dat heeft de ochtendmens prima begrepen. Avondmensen daarentegen hebben meer stress, frustraties, problemen en angsten.
5. Avondmensen zijn spannender
Living on the edge, de lijfspreuk van menig nachtmens. Nachtmensen ondernemen meer en denken minder na over de gevolgen van acties. Ochtendmensen zijn wat stabieler, introverter en saaier. Sorry voor dat laatste woord, we zeggen het maar gewoon zoals het is.
6. Ochtendmensen eten minder
Calorieën na 20 uur ’s avonds tellen dubbel, zeggen ze wel eens. Fabel of niet, mensen die langer op zijn, zijn sneller geneigd om later op de avond meer te gaan eten.
7. Avondmensen drinken meer alcohol
Vroege vogels houden meer van thee, nachtuilen meer van alcohol, cola en koffie. En tja, hier hebben we waarschijnlijk een oorzaak van punt 1 tot en met 6 te pakken. Maar hé, wij zijn geen wetenschappers hè.
Slaat de weegschaal voor jou door naar links of rechts, vroeg of laat? Of ben je misschien een middenweg en een soort van best of both worlds? We zijn benieuwd!