Hoe kun je je slaap resetten in een paar weken?
Beter slapen

Hoe kun je je slaap resetten in een paar weken?

Misschien ken je het wel: je wil graag slapen, maar het lukt niet. Of je wordt ’s nachts wakker en je ziet de uren op de wekker voorbij tikken. Heel frustrerend natuurlijk. Wist je dat de meest effectieve manier korter op bed liggen is? Zo kun je namelijk je slaap resetten!

Hoe werkt het precies?

Het heeft alles te maken met het opbouwen van slaapdruk. Dat is een lichamelijk proces en het is een beetje te vergelijken met honger. Als je lang niet gegeten hebt, krijg je honger. Als je korter op bed ligt, word je slaperiger. Als je dus kortere bedtijden aanhoudt, leer je je lijf op de juiste momenten in slaap vallen en lekker door te slapen.

Lees ook: Wat is een goed slaapritme?

Om je slaap te resetten volg je de volgende methode:

  • Schat in hoe lang je vorige week gemiddeld geslapen hebt. Dat kun je doen aan de hand van een slaapkalender die je een week lang invult.
  • Ga de komende week niet langer dan dat aantal uren (plus een half uur) in bed liggen. Als je vorige week 6.5 uur van de 8 uur die je in bed lag sliep, ga dan de komende week iedere nacht 7 uur in bed liggen.
  • Ga telkens op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ook als je slecht geslapen hebt, hou je de methode vol. Zet de wekker wel, maar kijk er tussendoor niet op.
  • Na een week kijk je of je al beter slaapt. De methode begint vaak na 4 tot 7 dagen te werken.
  • Als je meestal binnen een halfuur in slaap valt en maximaal 2 a 3 keer kortdurend wakker wordt, is dat een goed teken.
  • Als dat nog niet het geval is, ga dan nog een week door met de kortere bedtijden.
  • Als je na die week tevreden bent, kun je de bedtijden met een kwartier per week uitbreiden. Ga je weer slechter slapen, kort de bedtijden dan weer iets in.
  • De methode werkt bij gemiddeld 8 op de 10 mensen die last hebben van slapeloosheid.
  • In het begin kun je last krijgen van wat slaperigheid en hoofdpijn. Vaak trekken die klachten na een paar dagen weg.

Disclaimer: als je last hebt van epilepsie, een andere slaapstoornis (zoals nachtmerries of narcolepsie) of ernstige psychische problemen, overleg dan altijd eerst met je behandelaar als je deze methode wil toepassen.

Hoeveel slaap heb je nodig?

Hoeveel slaap heb je nou écht nodig? | Slaaptips | Beter Bed

Lees hier alle blogs van Merijn


Beter slapen nieuws

Wil jij meer weten over hoe je beter kunt slapen? Meld je dan aan voor  de nieuwsbrief 'Beter Slapen Nieuws' en ontvang iedere maand de beste slaaptips. 

Aanmelden

Lees meer over

Over de auteur

Slaapwetenschapper

Als adjunct-hoofd van de Huisartsopleiding van de Maastricht University, verdiept Merijn zich in graag het onderwerp slaap. Als slaapwetenschapper schreef hij zelfs een boek: "Slapen als een oermens".

Meer over Merijn van de Laar

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing