Versla je jetlag met deze 7 tips
Beter slapen

Versla je jetlag met deze 7 tips

Vlieg jij binnenkort naar Amerika of juist de andere kant op richting Australië? Dan heb je te maken met tijdsverschil. Dit kan een jetlag veroorzaken, waardoor je niet goed kunt slapen. In dit artikel leggen we uit wat een jetlag is, wat de symptomen en verschijnselen zijn en vooral hoe je het kunt voorkomen en oplossen!

Wat is een jetlag?

Een jetlag betekent dat je normale slaap-waakritme verstoord is. Bij een jetlag is namelijk je biologische klok in de war, dit komt door het reizen door verschillende tijdzones. Je lichaam is thuis namelijk gewend aan een bepaald slaap-waakritme en moet dit ineens omschakelen op de plek van bestemming. Dat is even wennen! Hoe meer tijdzones je passeert, des te heftiger je jetlag kan zijn. 

Wat zijn symptomen van een jetlag?

Vraag je je af of jij last hebt van een jetlag? Hieronder staat een opsomming met klachten en verschijnselen die kunnen wijzen op een jetlag: 

  • Je bent erg moe.
  • Je ervaart hoofdpijn gedurende de dag.
  • Je bent misselijk, dit kan in de ochtend of juist overdag.
  • Je hebt moeite om in slaap te komen.
  • Je bent prikkelbaar, dit komt doordat je slecht slaapt.
  • Je hebt overdag last van concentratieproblemen.
  • Je kan maag- en darmklachten hebben.
  • Je hebt opgezette enkels, benen of voeten.

Hoe lang duurt een jetlag?

Dit is erg afhankelijk van het tijdsverschil dat je hebt ervaren en welke kant je op bent gevlogen. Wanneer je van west naar oost vliegt, zul je doorgaans meer last hebben van een jetlag waardoor deze ook langer zal duren. Gelukkig is een jetlag altijd maar tijdelijk. Wanneer je gewoon je ritme probeert aan te houden, zul je er snel vanaf zijn!

7 tips tegen een jetlag

Om een jetlag te voorkomen of snel op te lossen hebben we 7 tips voor je op een rijtje gezet. Deze tips moeten ervoor zorgen dat je minder tot geen last hebt van de symptomen.

1. Herken jetlag symptomen

Hoe eerder je weet dat je een jetlag hebt, hoe beter je er mee om kunt gaan. Jetlag symptomen zijn voornamelijk slaapproblemen. Je kunt met een jetlag bijvoorbeeld moeilijk in slaap vallen, doorslapen of wakker blijven. Ook kan het je dagelijkse functioneren beïnvloeden wanneer je wel wakker bent. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je concentratie vermindert en je chagrijnig wordt.

2. Werk aan je conditie

Zorg ervoor dat je conditie een beetje op peil is. Mensen die regelmatig een rondje hardlopen of een bezoek brengen aan de sportschool hebben aanzienlijk minder last van een jetlag dan mensen met een slechte conditie. Dus hup, sportschoenen uit de kast en gaan.

3. Neem de ruimte om te bewegen

Trek in het vliegtuig of in de auto loszittende kleding aan waarin je je goed kunt bewegen. Strek regelmatig je benen en wandel een keer het vliegtuig op en neer. Hoe meer beweging onderweg, hoe sneller je die jetlag straks weer te boven bent.

4. Drink voldoende onderweg

Uitdroging werkt een jetlag in de hand. Het is dus belangrijk om voldoende te drinken in de auto of in het vliegtuig. Voor degene die zijn kans schoon ziet: koffie, wijn en bier zijn hier geen hulpmiddelen. Zeker op grote hoogte komen cafeïne en alcohol juist extra hard aan. Voor eten geldt: koolhydraten maken je moe, terwijl proteïnen en eiwitten je juist energie geven.

5. Pas je slaapritme thuis of in het vliegtuig al aan

Zet je horloge een paar dagen voor vertrek alvast op de lokale tijd van bestemming en pas je bedtijd hier ook geleidelijk op aan. Als je naar het oosten reist, doe je dit door steeds iets vroeger naar bed te gaan en vroeger op te staan. Reis je naar het westen? Dan werkt dit andersom en ga je later naar en uit bed.

6. Neem het plaatselijke ritme meteen over

Geen honger, maar iedereen gaat eten? Doe toch mee! Niet slaperig, maar het is bedtijd? Ga naar bed. Door je zo snel mogelijk aan te passen aan het plaatselijke dag- en nachtritme, beperk je de jetlag. Kun je niet slapen met licht buiten? Verduister de ruimte. Wil je juist wakker blijven terwijl het al donker is? Laat de lichten dan aanstaan.

7. Investeer in oordoppen en een slaapmasker

Adviezen als ‘ga slapen’ en ‘verduister de ruimte’ klinken leuk, maar zijn in de praktijk soms lastig uit te voeren. Je kunt natuurlijk ook slaapmiddelen meenemen om het slapen te bevorderen. En met oordoppen en een slaapmasker creëer je overal een geschikte slaapplek. En nog een laatste troost: hoe ouder je wordt, hoe minder je last krijgt van een jetlag!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing