De relatie tussen een burn-out en slapen
Beter slapen

De relatie tussen een burn-out en slapen

Ben je helemaal opgebrand? Heb je last van langdurige stress, overbelasting of een burn-out? Grote kans dat je slecht slaapt, terwijl slaap juist zo belangrijk is voor het herstel van een burn-out. Anders blijft de vicieuze stresscirkel in leven. Dat burn-out en slapen een duidelijk verband met elkaar hebben is zeker. Hoe dit komt en hoe je beter kunt slapen met een burn-out lees je in dit blogartikel.

Burn out en slecht slapen: hoe komt dit?

Je bent doodmoe, maar slapen ho maar. Hoe komt dit toch? Bij een burn-out heb je te maken met langdurige stress. Hierdoor is de kans groot dat je stresssysteem aanspringt en je bijnieren meer van het stresshormoon cortisol uitscheiden. Het gevolg? Je lichaam maakt minder van het slaaphormoon melatonine aan. Hierdoor kun je niet slapen, terwijl je wel heel erg moe bent. Bij een burn-out is slecht slapen, ondanks het opgebrand zijn, helaas dus een veelvoorkomende klacht.

Burn-out en slaapproblemen

Heb je last van een burn-out en slaap je slecht? Er zijn verschillende slaapproblemen die kunnen voorkomen bij een burn-out. We zetten de meest voorkomende slaapproblemen onder elkaar:

  • Slapeloosheid

Je hebt tijdens een burn-out vaak moeite met in slaap vallen, maar daarnaast word je ook nog eens veel wakker. Hierdoor slaap je veel minder uren dan wenselijk is. Burn-out en slapeloosheid zijn dan ook vaak nauw met elkaar verbonden.

  • Moeilijk in slaap kunnen komen

Doordat je lichaam en geest veel stress ervaren tijdens een burn-out, komen angst en piekeren ook vaak voor. Dit kan ervoor zorgen dat het extra lastig is om in slaap te vallen.

  • Minder kwalitatieve slaap

Door een burn-out kan de kwaliteit van je slaap verminderen. Hierdoor kun je je extra moe en dus minder uitgeslapen voelen bij het opstaan.

Slapen en herstel burn-out

Slapen in het algemeen zorgt voor herstel van je lichaam en geest. Tijdens het slapen vinden er allerlei fysiologische processen plaats. Zo worden bijvoorbeeld beschadigde cellen gerepareerd en afvalstoffen verwijderd. Slaap je niet genoeg, zoals tijdens een burn-out, dan is er onvoldoende tijd voor je lichaam om te herstellen. Zo blijf je oververmoeid en duurt het herstellen van een burn-out langer. Met goede én voldoende slaap kan je lichaam beter herstellen en kunnen burn-out klachten sneller afnemen.

Burn-out en veel slapen: wel of niet goed?

Zit je in het begin van het herstel van een burn-out? Veel slapen kan dan goed zijn, om op die manier zoveel mogelijk eerste rust te pakken. Echter is te veel slapen bij een burn-out op de lange termijn geen goed idee. Zo verstoor je je natuurlijke slaap-waakritme en dat kan juist weer tot slaapstoornissen leiden. Probeer dus te zorgen voor voldoende slaap, maar niet te veel.

Slaaptips bij een burn-out

  • Doe liever geen middagdutje

Waar een powernap van zo’n 20 minuten normaal geen kwaad kan, wordt een middagdutje bij een burn-out afgeraden. Dit kan je slaap-waakritme namelijk negatief beïnvloeden, doordat een middagdutje niet bijdraagt aan regelmaat. Bij een burn-out is overdag slapen sowieso geen goed idee; niet voor een middagdutje, maar met dezelfde reden ook niet om eventuele, gemiste slaap in de nacht in te halen.

  • Blijf niet in bed liggen

Kun je niet slapen? Blijf niet liggen, maar ga er even uit. Lees wat of maak een puzzel en probeer opnieuw in slaap te vallen. Accepteer ook dat het even niet lukt en geef jezelf de tijd. Probeer in ieder geval om zo kalm mogelijk te blijven.

  • Adem rustig en gecontroleerd

Adem je snel en gespannen? Probeer heel bewust rustig adem te halen. Zo maak je je lichaam rustiger, waardoor deze sneller herkent dat het tijd is voor rust.

  • Zorg voor een gezonde slaapomgeving

Goed slapen begint met een goede slaapomgeving. Zorg goed voor jezelf en investeer, indien nodig, in een matras, bed, beddengoed en hoofdkussen die écht passen bij jouw lichaam en slaapwensen. Zorg voor een donkere en rustige slaapkamer.

  • Eet gezond, beweeg voldoende en ga elke dag naar buiten

Voorkom suikerpieken, kies voor gezonde producten en beweeg regelmatig. Vang overdag voldoende licht door elke dag ook even naar buiten te gaan.

Langdurige burn-out en slecht slapen? Bezoek je huisarts

Heb je al langere tijd last van een burn-out of langdurige stressklachten en lukt het maar niet om beter te slapen? Of twijfel je aan je klachten? Het kan natuurlijk nooit kwaad om jouw situatie met je huisarts te bespreken. Hij of zij kan je gerichter informeren, adviseren en ondersteunen of eventueel doorverwijzen naar een praktijkondersteuner of psycholoog.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer over Sanne

Productadvies

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing